Valet 2018

Socialdemokraterna: Ingen S-kandidat

Val 2018: Vill ha en talman med brett stöd

Av: 

Anette Holmqvist

Olof Svensson

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Stefan Löfven och Socialdemokraterna vill ha en talman med brett stöd hos båda blocken och lanserar därför ingen egen kandidat i nuläget.

– Vi sträcker ut en hand och säger att kan vi hitta ett sätt att samtala och lösa det här, säger Stefan Löfven (S).

Enligt statsministern pågår samtal med de borgerliga partierna just nu.

Alliansledarna hade efter dagens gemensamma möte inga nya besked i talmansfrågan.

Talmansvalet ser ut att kunna bli en rafflande historia och något som kan få stor betydelse för regeringsbildningen framöver.

Tidigare överenskommelse om att talmannen ska hämtas ur antingen det största partiet eller det största politiska blocket, som gällt sedan 1976, sätts i år ur spel. Med de gamla reglerna skulle nye talmannen vara en socialdemokrat.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Alliansen har dock sagt att man kommer att lansera en egen kandidat oavsett valutgång och därmed kan talmansvalet på måndag bli en procedur som avgörs av hur vågmästaren Sverigedemokraterna ställer sig.

Ingen S-kandidat

I dag i samband med Socialdemokraternas riksdagsgruppsmöte tog partiet ställning i frågan.

Det S kom fram till var att i detta läge inte föreslå en S-kandidat. I stället hoppas man nå en bred överkommelse med allianspartierna om en kandidat som har brett stöd från alla partier.

– För att underlätta dagens situation är vi beredda att hitta en gemensam kandidat. Vi kommer därför inte att föra fram en S-kandidat. Vi vill samtala över blockgränserna, även om talmansposten, säger Anders Ygeman, som vid gruppmötet omvaldes till partiets gruppledare.

Varken Löfven eller Ygeman ville svara på några frågor om vilka företrädare som skulle kunna vara aktuella och accepteras. Eskil Erlandsson (C) är en person som förekommit i spekulationerna.

Inte heller ville de säga om S skulle kunna acceptera en moderat som talman.

Samtalar med borgerliga partier

Stefan Löfven berättade också att det nu pågår blocköverskridande samtal med borgerliga partier. Om det handlar om hela Alliansen samlat eller enskilda partier ville han dock inte säga.

– Vi har kontakt på olika nivåer, säger Löfven.

Om han själv har fört samtal på partiledarnivå ville han inte heller säga.

Har ni kommit närmare en regeringsbildning i dag än för drygt en vecka sedan?

– Nej, det skulle jag inte säga att vi har gjort.

Stefan Löfven upprepade under pressträffen att han inte har några planer på att avgå innan han eventuellt avsätts vid den obligatoriska statsministeromröstningen.

Allianskandidater

Redan i fredags stod det klart att S funderade i denna riktning när Anders Ygeman i en intervju med Aftonbladet öppnade för att talmannen skulle kunna hämtas ur ett annat parti.

Moderaternas gruppledare Tobias Billström säger i en kommentar om S-beskedet:

– Detta är ju inget nytt besked från Socialdemokraterna. Alliansen har hela tiden varit tydlig med att vi kommer att presentera en gemensam talmanskandidat.

Enligt vad Aftonbladet erfar träffades de fyra partiledarna i dag, tisdag, strax efter klockan 13 för ett gemensamt möte.

– Där ska de bland annat diskutera frågan om talmansposten, säger en allianskälla.

”Inget nytt besked”

Efter mötet lämnade M-ledaren Ulf Kristersson beskedet att Alliansen ännu så länge inte har ett gemensamt förslag till talmansposten. 

. – Vi kommer att komma tillbaka med en gemensam Allianskandidat till talmansposten. Vi arbetar med alla möjliga saker, inklusive den saken.

Stefan Löfven har ju sagt att han vill se en kandidat som man kan enas kring över blockgränsen?

– Det är alltid bra med enighet, vi kommer att ha en kandidat som har en god förutsättning att väcka enighet. 

– Vi träffas hela tiden, men i den frågan har vi inget nytt att berätta i dag, säger Ulf Kristersson till Aftonbladet.

Enligt vad Aftonbladet erfar vill M att partiets riksdagsledamot Andreas Norlén ska bli Alliansens talmanskandidat. Han var ordförande i konstitutionsutskottet förra mandatperioden. Men ännu har inget gemensamt besked kommit från de borgerliga partierna.

Den som slutligen väljs till ny talman efter avgående Urban Ahlin (S) väntas få en stor uppgift i arbetet med att vaska fram en ny regering.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ANNONS

Nu kan du shoppa säsongens nyheter hos Ellos - trendsäkert mode för alla tillfällen!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Valet 2018

LÄS VIDARE

Eskil Erlandsson tvingas avgå

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Socialdemokraterna

Stefan Löfven

Anders Ygeman

Riksdagen

AB Voice

Ulf Kristersson