MP och LO i möte – för att övertala Löfven om snabbtågen

Frågan om hur framtidens höghastighetståg ska betalas splittrar regeringen.

Aftonbladet kan nu berätta att Isabella Lövin (MP) och LO:s Karl-Petter Thorwaldsson träffats för ett enskilt möte – för att övertala Löfven.

– De diskuterade hur man ska övertyga Stefan Löfven och S-ledningen att det är rätt att ha en så här offensiv satsning, säger en regeringskälla.

Den nya järnvägen för höghastighetståg mellan Stockholm, Göteborg och Malmö har diskuterats under lång tid. Nu kan Aftonbladet berätta att LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson och Isabella Lövin, klimatminister och MP-språkrör, nyligen träffades för ett enskilt möte i frågan.

Facket och de gröna, som inte alltid är såta vänner, ligger på samma linje när det gäller hur den nya järnvägen ska betalas. För att både tågen och bygget av rälsen ska gå så snabbt som möjligt vill man att staten ska låna pengar till finansieringen.

Spricka i regeringen

Men inom regeringen finns en spricka. Delar av socialdemokratin, och framför allt Finansdepartementet, stretar emot. Man vill i stället betala satsningen med anslag, det vill säga inom ramen för varje års budget för att inte spräcka överskottsmålet.

Innan jul presenterade den så kallade Sverigeförhandlingen sin slutrapport kring den nya järnvägen.

Utredarna i projektet, som startades av den förra Allansregeringen, har bland annat tittar på var rälsen ska dras och hur bygget ska betalas.

Man föreslog att arbetet ska gå fort och vara klart redan år 2035. Det hela ska framför allt finansieras med lån, lade man också till. Nu är frågan hur regeringen ska gå vidare.

Förhandlingar pågår

Enligt vad Aftonbladet erfar pågår just nu förhandlingar i regeringskansliet.

Mötet mellan Lövin och Thorwaldsson handlade också om att få S-ledningen att bli mer offensiva.

– De diskuterade hur man ska övertyga Stefan Löfven och S-ledningen att det är rätt att ha en så här offensiv satsning i valrörelsen. Det är inte så vanligt att man träffas i den här konstellationen. Det har varit ett uttalat syfte från LO:s och MP:s ledningar att de ska kunna samarbeta, att driva på S-ledningen, säger en regeringskälla.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson bekräftar att han träffade Isabella Lövin för ett enskilt möte. Han säger att LO träffar alla partier för att prata om investeringar i infrastruktur.

– Vi har en linje i LO som är väldigt för att vi ska nyinvestera i infrastruktur. Det har vi träffat de politiska partierna om. I det sammanhanget kommer den stora frågan om framtidens järnvägar in, då har träffat också Miljöpartiet och pratat om, säger han.

Det är inte bara arbetstillfällen som gör att facket driver på.

– För LO-medlemmar är snabba transporter oerhört viktigt. Dels för att det är svårt och dyrt att få en bostad i våra stora städer. Det skulle också kunna göra det lättare för våra medlemmar att hitta jobb på andra orter.

”Fajt om budgetutrymmet”

Thorwaldsson säger att det är framför allt MP, S och C som är ligger närmast LO i frågan.

Är ni mer överens med MP eller med S om hur man ska finansiera det här?

– Nej, det tror jag inte. Det är klart att det finns en fajt om budgetutrymmet. Finansministern tycker kanske inte likadant som infrastrukturministern, det brukar inte vara så. Men nej, jag har inte uppfattat det så.

Hur ser du på att delar av S inte tycker att man ska lånefinansiera det här, kan ni övertyga dem?

– Ja, det tror jag. Vi tycker inte att det finns något problem i att låna till infrastruktur, det är något vi ska använda under väldigt lång tid.

Isabella Lövins pressekreterare Anders Maxson bekräftar att mötet ägt rum – men vill inte berätta vad det handlade om.

– Det var ett internt möte. Men det är ingen hemlighet vad vi eller LO står för när det gäller tågen.

Publisert:

LÄS VIDARE