Löfven om Kristerssons SD-utspel: Fullständigt oförståeligt

avAnette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Att Ulf Kristersson (M) öppnade för att samtala om migration med Sverigedemokraterna kallar Stefan Löfven ”fullständigt oförståeligt”.

Statsministern menar att övriga partier borde kunna klara av att styra landet – utan SD:s inflytande.

– Vi kommer inte att ha något samarbete med Sverigedemokraterna och inte att göra oss beroende av dem heller. Det vore klädsamt om alla partier faktiskt hade den inställningen, säger Löfven.

Foto: PONTUS ORRE
Statsminister Stefan Löfven.

Efterspelet till söndagens partiledardebatt i Agenda har handlat om att M-ledaren Ulf Kristerssons inte ville utesluta Jimmie Åkessons parti från eventuella migrationssamtal.

Under dagen i dag har Moderaterna förtydligat och sagt att det man vill se är en parlamentarisk utredning, vilka brukar omfatta alla partier som är representerade i riksdagen.

Men det ger Stefan Löfven (S) inte mycket för.

– Det var inte det som det var frågan om, det var om vi skulle hitta en överenskommelse om migrationspolitiken. Det var det han gav svar på.

”Jag begriper inte”

Löfven menar att han inte alls kan förstå Ulf Kristersson.

– Det är fullständigt oförståeligt, jag begriper inte. Och det verkar inte hans allianskollegor, åtminstone två av dem, heller göra, säger Löfven i samband med en partiledarduell i Expressen.

– Det är ett parti som de allra flesta har sagt att man inte vill ha nåt samarbete med överhuvudtaget. Och att då välja just migrationsfrågan att börja diskutera med SD om, ett parti som inte ens står upp för asylrätten. Det är mycket mycket, märkligt.

Stefan Löfven framhåller därefter att hans parti står fast i att aldrig samarbeta eller göra sig beroende av Sverigedemokraterna.

– Det vore klädsamt om alla partier hade den inställningen. Vi andra utgör 87 procent av Sveriges riksdag, då borde vi klara att styra Sverige utan att göra oss beroende av Sverigedemokraterna, säger han.

Kristersson: Inga samtal med SD

Ulf Kristersson slår tillbaka och menar att han aldrig har talat om samtal direkt med SD, något sådant är inte aktuellt.

– Jag sa i går att det här kommer att komma till riksdagen senare, och där finns det åtta partier. Blir det här en parlamentarisk utredning som vi brukar göra i alla stora frågor, så finns ju alla partier med, säger M-ledaren.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM