Hemliga spelet bakom Kinberg Batras besked

SAMHÄLLE

Dagarna före Anna Kinberg Batras budgetbesked åkte en pressad Moderatledning på en hemlig resa utomlands och diskuterade frågan.

Inför utspelet vädjade Jan Björklund till henne att låta bli, men M-ledaren vägrade.

– Vi bad henne att vänta så vi kunde resonera om det i enrum i stället, säger en källa inom Liberalerna.

1 av 2 | Foto: TT
L-ledaren Jan Björklund.

Klockan 10.00 i torsdags morse meddelade M-ledaren Anna Kinberg Batra att hon vill att Alliansen ska gå fram med en gemensam budget redan i år. Hon var tydlig med sitt mål, att försöka fälla Stefan Löfvens minoritetsregering med Sverigedemokraternas hjälp redan före valet 2018.

Beskedet chockade många. Ända sedan decemberöverenskommelsen föll har M-ledningen nämligen konsekvent vägrat att försöka ta över makten. De enda som drivit den linjen har varit Kristdemokraterna.

Men nu var det nya bud.

Aftonbladet har kartlagt spelet bakom Kinberg Batras uppmärksammade utspel.

Kvällen före beskedet, i onsdags, hade M-ledaren skickat sms och pratat med de andra partiledarna inom Alliansen om vad som komma skulle. Efter hennes presskonferens meddelade både Liberalerna och Centerpartiet att de inte alls var inne på samma spår.

Det stod klart att sprickan är total inom Alliansen i den centrala frågan om hur Sverige ska styras.

Har förts långa förhandlingar

Frågan om huruvida Alliansen ska gå fram gemensamt har diskuterats mellan partierna ända sedan DÖ föll hösten 2015, uppger källor. Samtalen har förts både på partiledarnivå, mellan tjänstemän och mellan partiernas ekonomiska talespersoner.

Enligt en M-källa har partiet hela tiden drivit på för att man ska gå fram gemensamt, precis som KD vill. Men C och L har vägrat.

– M har varit bakbundna av oppositionsledarrollen och inte kunnat säga som man tycker för att inte skada Alliansen, säger en källa.

Till slut såg M-ledningen tre alternativ.

– Det var att inte ha någon åsikt, låtsas ha en åsikt man inte har eller den vi valde: säga som vi tycker, säger en källa.

Flera källor uppger för Aftonbladet att Kinberg Batra och den övriga partiledningen förra helgen åkte på en hemlig utlandsresa, ett ”partiledarinternat”, där frågan diskuterades.

Men i torsdags stod det klart att samtalen mellan Allianspartierna brutit samman - M valde att gå fram på egen hand.

Kinberg Batra lyssnade inte på Björklunds vädjan

Beskedet skapade irritation inom både C och L. Annie Lööf (C) sa direkt att en gemensam budget det skulle kasta ut Sverige i en ”politisk cirkus”.

En källa inom L säger att beskedet damp ner som en bomb.
– Att M varit på väg åt det här hållet är ingen hemlighet, men det var oväntat att det skulle meddelas just den här torsdagen, säger källan.

Enligt vad Aftonbladet erfar så vädjade Jan Björklund till Kinberg Batra att inte göra utspelet, men han fick inget gehör.

– Vi tycker ju att det är en felaktig ståndpunkt och försökte säga att det är olämpligt att gå ut med det här just nu. Vi bad henne att vänta så vi kunde resonera om det i enrum i stället, säger en L-källa.

Även många inom M blev förvånade. Partiets riksdagsgrupp fick, enligt källor, reda på att beskedet på ett extra gruppmöte som hölls bara en halvtimme innan presskonferensen.

Och ledamöterna gillade vad de fick höra.

Anna fick den längsta applåden hon fått där hittills. Nu är det vi som har tagit initiativet, säger en källa.

Redan förra våren krävde Moderata ungdomsförbundet att Alliansen skulle gå fram gemensamt. Muf:s ordförande Benjamin Dousa är nöjd.

– Det sätter lite press på C och L att de ska stå till svars för sina väljare om varför de agerar stödparti till Stefan Löfven, säger han.

Tvingad att agera

Den senaste tiden har M sjunkit i opinionsmätningarna och Kinberg Batras förtroendesiffror har dalat. Samtidigt har stödet för C Annie Lööf vuxit rejält.
Trycket på partiledningen att agera i frågan har vuxit lavinartat.

– Det har kokat inom M, framför allt ute i landet. På område efter område finns det en majoritet i riksdagen, bestående av Alliansen och SD, för en annan politik. Vi har fått bära hundhuvudet för att inte den majoriteten används. Nu är det tydligt för alla varför Alliansen inte lägger en budget ihop. Och att det beror på Annie Lööf och Jan Björklund, inte på grund av M, säger en källa med insyn.

M i Skåne, det tyngsta distriktet i partiet, är mycket nöjda med partiledningens beslut. Ordföranden Lars-Ingvar Ljungman säger att även om C och L avvisade förslaget är det sannolikt att de ändrar sig.

– Det är uppenbart att i denna fråga finns det en spricka i Alliansen, jag tror däremot inte den är så stor så att den inte går att överbrygga. Jag är inte säker på att L kommer hålla fast vid det här över tid, jag tror att man så småningom kommer ändra sig, säger han.

Så blir Sverige 2028 – om SD har makten