Åkessons lyckligaste dag – äntligen är han inne i värmen

Foto: Jonas Bilberg
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
SAMHÄLLE

Det var den lyckligaste dagen i Jimmie Åkessons politiska liv. Äntligen blev han insläppt i stugvärmen och det av en statsministerkandidat.

Det kunde faktiskt inte bli bättre.

Ända sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen för drygt sex år sedan har de andra partierna vänt dem ryggen. De har inte mer än småpratat med SD:s ledamöter i utskotten, de har inte förhandlat med partiet.

Men nu vill Moderatledaren, oppositionsledaren och statsministerkandidaten Anna Kinberg Batra sätta punkt för det. Hon vill att hennes parti börjar prata med SD.

– I frågor där det finns förutsättningar att komma överens tycker jag inte att vi ska låta bli att prata med Sverigedemokraterna. Den låsningen vill jag häva, sade hon på en dramatisk presskonferens.

Ett besked som skakar om

Det är ett besked som kommer att skaka om svensk politik, sannolikt för alltid. Gränsen för hennes generositet gick dock vid budgeten, den ska inte förhandlas med Sverigedemokraterna.

Man kan tycka att den här utvecklingen var väntad. Framstegspartiet i Norge och Sannfinnländarna i Finland är regeringspartier, den danska regeringen sitter vid makten med stöd av Dansk folkeparti.

Likväl var det överraskande. Motståndet mot Sverigedemokraterna har varit kompakt hos alla riksdagspartier, framför allt för deras historia. SD har sina rötter i vit makt-rörelsen och nynazismen.

Men nu är isoleringen av SD över, riksdagens näst största parti kommer att föra samtal med dem i riksdagens utskott. Jimmie Åkessons upplevde sin lyckligaste dag i politiken från hemmet i Sölvesborg.

Inga andra vinnare än Åkesson

Att hitta andra vinnare är svårt. Anna Kinberg Batra kände sig uppenbarligen så trängd av den stundtals hårda interna kritiken som ifrågasätter klokskapen i att låta regeringen sitta kvar trots att det är högermajoritet i riksdagen. Men den som ger en hand till sina kritiker tvingas ofta till fler reträtter så det är vad Kinberg Batra kan vänta sig.

Statsminister Stefan Löfven (S) sade att Moderatledaren förlorat sin kompass och det kan man hålla med om. Det är väldigt svårt att göra lappkast om man inte har en bra förklaring. Och det hade inte Kinberg Batra. Hon sade bara att nu är det andra bullar.

Anna Kinberg Batras auktoritet som ledare för Alliansen är kraftigt undergrävd. I strid mot två andra Allianspartier, Centern och LIberalerna, går hon ut i en infekterad och kontroversiell fråga. Agerandet stärker inte Alliansen som helhet heller eftersom deras inbördes oenighet plötsligt exponeras i öppen dager.

Även väljarna förlorar

Men även väljarna förlorar på M-ledarens utspel som förutom Sverigedemokraterna också handlade om att hon tycker att Alliansen ska lägga ett gemensamt budgetalternativ i höst (förra veckan hade hon motsatt åsikt). Det skulle sannolikt röstas igenom i riksdagen med hjälp av Sverigedemokraterna och därmed skulle Sverige kastas in i sin andra regeringskris på två år. Löfven skulle troligen tvingas avgå.

Det innebär att spelteorier kommer att vara det vanligaste samtalsämnet i politiken igen. Alltså vem som ska regera med vem. Väljarna, som är ganska ointresserade av just det, snuvas på diskussioner i sakfrågor, som de däremot ofta är mycket intresserade av.

Sammanfattningsvis, det finns en vinnare, Sverigedemokraterna med Jimmie Åkesson i spetsen som har den bästa anledningen på länge att korka upp champagnen. Däremot finns det många förlorare, bland dem Anna Kinberg Batra, Alliansen och väljarna.

Fortsättning följer. Nu är stenen nämligen i rullning.

Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!