Sveriges förenade muslimer förlorar bidrag – tvingas betala 535 000 kr

Sveriges förenade muslimer, SFM, blir av med sitt statliga bidrag – och tvingas betala tillbaka 535 000 kr.

Beslutet kommer efter två separata granskningar som Aftonbladet och liberala tankesmedjan Timbro gjort av föreningens verksamhet.

”De uttalanden som gjorts om kvinnor i föreläsningar arrangerade av SFM strider mot demokratins idéer”, skriver statliga Mucf i sitt beslut.

Aftonbladet har i flera artiklar berättat vad föreningen SFM, Sveriges förenade muslimer, lär ut på sina föreläsningar. Kvinnor får inte lämna sitt hem utan att mannen tillåter, de får inte använda parfym, visa hud eller klä sig i färger.

I en annan föreläsning säger en imam att 12-åriga flickor som inte täcker sig hamnar i helvetet.

Efter Aftonbladets och liberala tankesmedjan Timbros webbtidning Smedjans avslöjanden, har Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Mucf, granskat föreningen.

Ska betala tillbaka

Nu kommer beslutet om att SFM förlorar sitt bidrag. Föreningen ska nu betala tillbaka 535 000 kronor, som man fått för projektet ”Stå upp! 2.0”.

Mucf lyfter i beslutet särskilt fram uttalanden från en föreläsare som Aftonbladet kunde avslöja i början av april.

”Föreningen har bjudit in föreläsare som uttryckt icke-demokratiska idéer. I klipp från SFM:s Youtube-kanal publicerade i Aftonbladet i april 2017 uttrycker en inbjuden föreläsare åsikter om hur kvinnor ska agera och klä sig”, skriver Mucf i beslutet och fortsätter:

”De uttalanden som gjorts om kvinnor i föreläsningar arrangerade av SFM strider mot demokratins idéer. SFM har inte tydligt och entydigt tagit avstånd från uttalandena eller föreläsaren. För att kunna ha statsbidrag måste det stå helt klart att en organisation inte kan ifrågasättas ur demokratisk synpunkt. Att SFM inte tydligt tar avstånd från dessa uttalanden (...) betyder enligt Mucf:s bedömning att SFM inte kan anses uppfylla kravet på att bedriva en verksamhet i enlighet med demokratins idéer”, skriver Mucf också i beslutet.

– Sveriges förenade muslimer har inte på ett trovärdigt sätt kunnat svara på vårt föreläggande. Slutsatsen av det är att SFM som organisation inte lever upp till de krav som finns i förordningen, och därför inte ska finansieras med statsbidrag, säger Lotta Persson, avdelningschef på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor i ett pressmeddelande.

”Det är gamla videoklipp”

Sveriges förenade muslimer tycker att beslutet är felaktigt.

”Vi har svarat Mucf direkt och även lagt ut svar på vår hemsida, men trots det har Mucf tagit detta beslut. Vi förstår att det har varit stor press på Mucf, men vi anser att beslutet är felaktigt”, säger SFMs ordförande Wassim Goma.

SFM menar också att filmerna är gamla.

”Detta är gamla videoklipp. Vi åtgärdade detta redan för längesen och tog ner filmerna från nätet långt innan Aftonbladet eller någon annan uppmärksammade dem. Vi har sedan jobbat hårt i organisationen för att se till att föreningen är en trygg plats för alla”, säger Wassim Goma.

Publisert:

LÄS VIDARE