Krisen i Moderaterna

Toppmoderat kräver Kinberg Batras avgång

Partiledningen: Hon kommer att leda oss i valet

Av: 

Pär Karlsson

Martin Mederyd Hårdh

SAMHÄLLE

Christian Gustavsson, ordförande för Moderaterna i Östergötland och ledamot av partistyrelsen, kräver att partiledaren Anna Kinberg Batra avgår.

Han blir därmed först ut av ledande moderater att öppet kräva att hon lämnar.

– Även om jag tycker väldigt mycket om Anna, så är det uppenbart att det här inte fungerar längre, säger han till corren.se.

Partiledningens svar: Kinberg Batra kommer att leda M i valet 2018.

Under gårdagskvällen och dagen har en lång rad tunga moderater krävt att M-ledaren Anna Kinberg Batra lämnar sin post. Orsakerna är flera men framför allt handlar kritiken om att partiet har rasat i opinionen de senaste månaderna.

Men ingen har velat framföra kravet öppet, förrän nu. Nu kliver Christan Gustavsson, ordförande för M-distriktet i Östergötland, och ledamot i partistyrelsen fram och kräver öppet att det blir en förändring på partiledarposten.

Kräver Kinberg Batras avgång

Han ger beskedet i en intervju med corren.se.

–  Det är uppenbart att Moderaterna har väldigt stora problem. Även om jag tycker väldigt mycket om Anna, så är det uppenbart att det här inte fungerar längre. Man kan vara en fantastiskt bra människa och en skicklig politiker, men man kan ändå vara på fel plats. Just nu är Anna på fel plats, säger han.

Till tidningen säger han att det inte är något roligt besked att ge.

– Jag tycker inte att det är roligt för jag har hela tiden velat att Anna ska lyckas. Men min lojalitet måste ligga mot partiet som helhet. Just nu mår inte partiet bra.

Säger sig ha distriktet med sig

Christan Gustavsson ger också en förklaring till varför han väljer att bli den första toppmoderaten som öppet kräver Kinberg Batras avgång.

– Jag tror att jag har en bra distans till den nationella politiska vardagen. Jag är inte intresserad av politiska uppdrag på nationell nivå, jag vill vara kommunpolitiker. Jag kanske ser problem som andra kanske inte ser. När man själv sitter i stormens öga kan det vara svårt att fånga upp problem, säger han till corren.se.

Gustavsson säger också att han har sitt distrikt med sig:

– Jag känner ett starkt stöd i det jag nu säger.

Tobé: Hon kommer sitta kvar

Nu kommenterar även den moderata partiledningen kritiken och avgångskravet.

– Moderaterna har tappat i opinionen och vi är i ett allvarligt läge. Det väcker givetvis frustration, vilket ligger till grund för detta. Nu är det dock viktigt att stå enade för att föra ut vår politik om hur vi vill utveckla Sverige och Anna Kinberg Batra har ett starkt stöd hos de moderata förbunden för att vända detta, säger partisekreteraren Tomas Tobé i en kommentar.

I SVT:s ”Aktuellt” på onsdagskvällen slår han dessutom fast att Kinberg Batra kommer att sitta kvar fram till valet 2018.

– Absolut, säger Tobé i programmet.

Han säger också att partiledningen är medveten om kritiken mot partiledaren – men att hon är redo att ta till sig av den.

– Jag tycker att Anna Kinberg är en bra kommunikatör och en bra politiker, men även hon har så klart utvecklingspotential.

ANNONS EXTERN LÄNK

Har du Covid-19? Få svar snabbt med enkelt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Krisen i Moderaterna

LÄS VIDARE

Källor nära AKB: ”Mycket allvarligt läge”

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i Moderaterna

Moderaterna

Anna Kinberg Batra

Tomas Tobé