”Kvinnor får inte gå ut, ha parfym eller skoja”

Här lär Sveriges förenade muslimer, SFM, ut att kvinnor inte får lämna hemmet, inte bära parfym, inte skoja och inte visa hud.

– Hon ska inte gå ut utan tillåtelse från sin man, säger föreläsaren sheikh Muhammad al-Shahrani.

SFM fick så sent som i januari ekonomiskt bidrag av Göteborgs stad och riskerar även att få betala tillbaka en halv miljon i statligt bidrag.

Abu Saad och sheikh Muhammad al-Shahrani
Abu Saad och sheikh Muhammad al-Shahrani

Sveriges förenade muslimer fick förra året över en halv miljon kronor i bidrag av staten. Ansvarig myndighet, Mucf, slog i en utredning i höstas fast att föreningen hade anlitat föreläsare som uttalat sig på ett sätt som inte är förenligt med demokratins idéer. Men eftersom det inte skett i närtid, det vill säga efter 2014, fick de behålla bidraget.

I förra veckan rapporterade Aftonbladet om föreläsaren och imamen Muadh Zamzam som i en föreläsningsvideo säger att 12-åriga flickor som inte täcker sig hamnar i helvetet. Uttalandet kritiserades starkt, inte minst från andra muslimer som ansåg att SFM förvränger islam. Mucf meddelade också att man inleder en ny granskning och att SFM kan bli av med bidraget.

Nu kan Aftonbladet visa ännu en video – en som SFM tagit bort från sin Youtube-kanal och Facebooksida.

Anlitades på nyårsafton

Videon innehåller föreläsningen ”Riktlinjer för beblandning i väst” som hölls i oktober 2015. Föreläsare är sheikh Muhammad al-Shahrani – en person som så sent som den 31 december förra året återigen var inbjuden av SFM.

Den en timme långa videon inleds med en bild på Sveriges förenade muslimers logotyp. Föreläsningen handlar om hur en kvinna ska vara och se ut enligt al-Shahranis definition av islam.

– När en kvinna ska gå ut krävs det saker och ting. Det första: Hon ska bara gå ut om hennes man har tillåtit henne (...) En kvinna ska inte gå ut och in som hon vill innan hon frågat om tillåtelse från honom, säger al-Shahrani.

Föreläsningen tolkas av Abu Saad, en person som mycket ofta själv föreläser på SFM:s evenemang, senast i mitten av mars i år. Al-Shahrani säger vidare att det visserligen enligt svensk lag är tillåtet för en kvinna att gå ut. Men om man är troende ska man följa guds lag.

– Om hon vill gå ut, ska hon gå ut för något. Att hon ska handla något från marknad, att hon ska gå till sjukhus, att hon ska besöka någon sjuk människa, säger al-Sharhani.

Om en kvinna får tillåtelse av sin man för att lämna hemmet gäller strikta regler, förklarar al-Sharhani. Hon måste vara täckt från huvudet till fötterna och inte visa någon hud. Hon får inte lukta något och inte bära färgglada kläder.

– Hon ska gå ut utan parfym, säger al-Sharhani.

Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

SFM: Må Allah skänka sitt skydd över sheikhen

I nästa mening tillägger han att det kan vara tillåtet med parfym om kvinnan ska på en fest där endast kvinnor närvarar. Men då får hon inte ta på sig parfymen förrän hon kommer till festen, när hon går därifrån får hon inte lukta något.

– Kvinnan ska inte lukta någonting när hon går ut, samtidigt ska hon inte lukta illa, lök eller mat (...) Hon ska också undvika att ta på sig kläder som gör att andra tittar på henne. Massa färger, gul, röd och så.

– Hon ska också prata på ett normalt sätt, inte skoja.

SFM var mycket nöjda med att al-Shahrani kunde besöka föreningen. ”Ord kan inte rättvist uttrycka den glädje vi känner över att ha denna ärade sheikh på besök, vi hoppas att ni är minst lika glada över hans ankomst. Kom och lyssna och erhåll lärdomar! Må Allah skänka sitt skydd över sheikhen och skydda honom från allt ont”, skrev SFM på Facebook före besöket.

Förutom bidrag från staten fick SFM så sent som i januari i år 92 440 kronor från Göteborgs stad. Bidraget är ett så kallat lokalbidrag som är ett stöd till föreningar som bedriver aktiviteter i egna lokaler, eller i lokaler som hyrs på lång tid.

Kristina Hejdenberg Sedström, avdelningschef på idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborg, känner inte till videon med al-Shahrani. Hon säger att SFM har granskats tidigare men att kommunen inte hittat något som strider mot de krav som ställs på föreningar, som organisationen ägnat sig åt i närtid. Bidraget som betalades ut i januari rör verksamhets kostnader för 2015.

Riskerar att bli av med bidraget

När Kristina Hejdenberg Sedström får höra om al-Sharhanis föreläsning säger hon att hon vill undersöka det mer.

Låter det som förenligt med era riktlinjer?

– Spontant nej, men jag har inte sett videon själv.

Kristina Hejdenberg Sedström vill inte uttala sig om det specifika fallet men säger generellt att en förening som inte lever upp till de krav som ställs kan bli återbetalningsskyldig.

Johnny Lindqvist, kommunikationschef, på Mucf, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, känner inte heller till videon.

– Det här hittade vi inte vid det tillfället då vi gjorde vår granskning. Framkommer det nya uppgifter så tar vi med det i våra frågor till organisationen, säger han.

Låter det som att den här föreläsningen är förenlig med de krav som ni ställer?

– Nu har jag inte sett videon, men om det du säger stämmer så är det inte det.

Senast på torsdag ska SFM inkomma med svar till Mucf, bland annat om vilka rutiner man har när föreläsare bokas.

Aftonbladet har under flera dagar sökt Sveriges förenade muslimer via telefon och mejl. Men organisationen har inte återkommit med svar.

Publisert:

LÄS VIDARE