Muslimska föreningens svar: ”Har kvinnor i styrelsen”

Av: Gustaf Tronarp, Jonathan Jeppsson, Olof Svensson

Publicerad:

Sveriges förenade muslimer, SFM, reagerade på att en av deras föreläsare lärde ut att kvinnor inte får gå ut utan tillstånd.

Men trots det fortsatte de att bjuda in honom.

Efter Aftonbladets avslöjanden kan det statliga stödet till SFM nu komma att stoppas.

”Han talade om ämnet att söka kunskap i allmänhet. Föreläsaren talade inte om något förutom detta”, skriver föreningen i ett svar till den ansvariga myndigheten.

Aftonbladet har i flera artiklar granskat vad föreläsare, som bjudits in av Sveriges förenade muslimer, SFM, lär ut vid sina föreläsningar: Kvinnor får inte lämna sitt hem utan att mannen tillåter, de får inte använda parfym, visa hud eller klä sig i färger.

I en annan föreläsning säger en imam att 12-åriga flickor som inte täcker sig hamnar i helvetet.

SFM har fått en halv miljon i statliga bidrag och så sent som i januari 92 000 kronor av Göteborgs kommun. Det är Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Mucf, som delat ut de statliga bidragen. Mucf har inlett en undersökning av SFM, men är inte nöjd med de svar som kommit in. Efter Aftonbladets granskning har myndigheten krävt nya förklaringar till vad föreningen egentligen står för.

”Vi saknar fortfarande svar på en del av de frågor vi ställde till er organisation (...) med anledning av de nya uppgifter som framkommit i media. Framför allt de filmer som Aftonbladet publicerade i förra veckan”, skriver Mucf och fortsätter:

”Hur ställer ni er till de uttalanden som handlar om hur kvinnor ska förhålla sig. Är det något som er organisation står bakom?”

Kan bli av med bidrag

SFM svarar med en redogörelse kring att det det finns kvinnor på olika poster i föreningen:

”SFM har kvinnor i sin styrelse, systerträffar, kvinnoaktiviteter. SFM har också har också under många år haft kvinnliga anställda i sina projekt och i sin verksamhet”, skriver föreningen men tillägger att ”det är uteslutande ett uttalande som också fått internt motstånd inom organisationen”.

När Aftonbladet ställer frågor direkt till föreningen via mejl vilket uttalande SFM syftar på, svarar föreningen att man återkommer på fredag:

”Vi håller på att formulera ett svar till alla uppgifter som ni uppmärksammat. Vi försöker göra detta så snabbt vi bara kan och förhoppningsvis är det på hemsidan senast på fredag”.

I sitt svar till myndigheten skriver SFM också att personer i föreningen utsätts för ”en klassisk guilt-by-association som enbart appliceras på muslimer”.

Mucf fattar beslut om de statliga bidragen till organisationen i nästa vecka. Enligt kommunikationschefen Johnny Lindqvist kommer en samlad bedömning att fälla avgörandet.

– Vi kommer att titta på deras svar och allt annat som kommit in och sedan fattar vi ett beslut.

Hur ser du på de svar som kommit in?

– Jag kan inte värdera det åt det ena eller andra hållet, och det är inte jag som tar beslutet. Men det räcker inte att en förening är demokratiskt uppbyggd för att den ska vara berättigad till statsbidrag. Man måste också verka i enlighet med demokratins idéer, säger Johnny Lindqvist.

”En kvinna ska inte gå ut och in som hon vill”

Den video som Aftonbladet kunde visa i förra veckan låg ursprungligen på SFM:s egen Youtube-kanal och Facebooksida, men togs senare bort.
Videon innehåller föreläsningen ”Riktlinjer för beblandning i väst” som hölls i oktober 2015.
Den en timme långa videon inleds med en bild på Sveriges förenade muslimers logotyp. Föreläsningen handlar om hur en kvinna ska vara och se ut enligt al-Shahranis definition av islam.
– När en kvinna ska gå ut krävs det saker och ting. Det första: Hon ska bara gå ut om hennes man har tillåtit henne (...) En kvinna ska inte gå ut och in som hon vill innan hon frågat om tillåtelse från honom, säger al-Shahrani.

Löfven: ”Uttalandet är absurt”

I förra veckan kommenterade statsminister Stefan Löfven Aftonbladets granskning av SFM och al-Shahranis uttalanden.

– Uttalandet är absurt. Vi är i Sverige nu, här råder jämställdhet. Vi har inte perfekt jämställdhet men det här ska vara ett jämställt land. Då ska ingen man tala om för en kvinna hur hon ska klä sig, om hon ska gå ut eller inte? Det är helt absurt. Det är inte acceptabelt.

Behövs en hårdare granskningar av föreningar?

– Det är myndigheternas ansvar att de regler som satts upp följs. Det måste vara alldeles uppenbart för föreningar att människors lika värde gäller, liksom frihet för både kvinnor och män.

Publicerad:

LÄS VIDARE