Pensionstopparnas lyxliv: 50-miljonersvillor, Ferrari och egen helikopter

Höga avgifter och dålig avkastning har drabbat 130 000 pensionssparare i bolaget Allra.

Samtidigt lever huvudägarna lyxliv med Ferraribilar, hus i 50-miljonersklassen – och en egen helikopter.

– En sådan kostar fem, sex miljoner, säger en källa till Aftonbladet.

Det blåser hårt kring premiepensionsbolaget Allra. I torsdags kom beskedet att företaget slängs ut från pensionssystemet.

Samtidigt meddelade Pensionsmyndigheten att företaget kommer att polisanmälas.

– Vi kommer att polisanmäla Allra i närtid, sa Pensionsmyndighetens chefsjurist Mikael Westberg.

Bakgrunden är flera avslöjande om märkliga omständigheter i bolaget.

Bland annat har Allras två huvudägare Alexander Ernstberger och David Persson tjänat stora summor på verksamheten. 2012 gjorde de en vinst på 100 miljoner kronor efter en privat affär med huvudägaren i finansbolaget Oak Capital, enligt SvD.
Samma år betalade Allra (då under namnet Svensk Fondservice) cirka 430 miljoner kr av spararnas pengar för värdepapper från två finansbolag. Av de 430 miljonerna gick 170 miljoner just till Oak Capital som förmedlade köpet.

– Det är väldigt konstigt att en PPM-förvaltare köper värdepapper till ett sådant otroligt överpris, vi pratar 40 procent som gick förlorade till en mellanhand. Det är antingen ett väldigt klantigt tjänstefel eller någon typ av skumraskaffär, säger Per Strömberg, professor i finansiell ekonomi till Ekot.

Höga avgifter

För Allras cirka 130 000 pensionssparare har utvecklingen inte varit riktigt lika positiv. Avgifterna har varit höga - fyra gånger så höga som i sjunde AP-fonden – och avkastningen för flera av fonderna sämre än snittet, enligt ekonomen Claes Hemberg på Avanza och granskningar som SvD har gjort.

Men huvudägarna i Allra, Alexander Ernstberger, 30, och David Persson Rothman, 36, har tjänat mycket pengar på sitt företag.

David Persson Rothman taxerades så sent som 2015 för en inkomst på 5,9 miljoner kronor. Han äger en Ferrari F12 Berlinetta av 2013 års modell, som nu ligger ute till försäljning för 2,3 miljoner och har också en BMW X6 årsmodell 2015 med ett värde på cirka 500 000 kr.

Han äger också ett hus med strandtomt på Värmdö, med egen brygga och bastu. Huset köpte han i maj 2016 för 23 miljoner. Persson Rothman står också skriven på en exklusiv bostadsrätt på Grev Turegatan på Östermalm i Stockholm.

Köpte hus - för 50 miljoner

Hans affärspartner, Allras vd Alexander Ernstberger, är snäppet värre – han köpte i november förra året Sveriges dyraste villa, med havsutsikt på Lidingö. Den 253 kvadratmeter stora villan med egen brygga kostade 50 miljoner kronor.

Alexander Ernstbergers bolag S2 Invest AB står som ägare till en Porsche 911 från 1996 och sedan en dryg vecka tillbaka leasar företaget dessutom en silverfärgad Porsche Panamera Turbo från 2017. Nypriset på den modellen ligger på en cirka 1,5 miljoner.

Köpte helikopter - för fem miljoner

Dessutom äger Alexander Ernstberger, via sitt eget bolag Whirlybird, en helikopter – en Eurocopter EC120B Colibri av 1999 års modell. Helikoptern införskaffades under 2015, då det finns en post för ”maskiner och andra tekniska anläggningar” på 14,6 miljoner i företagets årsredovisning.

– Fem miljoner kostar en sån där, fem-sex miljoner. Men sen har han nog lagt ut lika mycket till, så han är nog uppe på tio miljoner, säger en källa till Aftonbladet.

Alexander Ernstberger har också tagit ett helikoptercertifikat. Enligt källor till Aftonbladet går ett sådant flygcertifikat på mellan 200 000 och 300 000 kronor.

Enligt sajten Flightradar24.com kan man se att helikoptern ofta flygs över Stockholms innerstad, över Djurgården och över Alexander Ernstbergers egen bostad på Lidingö. Ibland landar helikoptern på Gärdet eller på Dalarö. Sedan februari har helikoptern varit uppe i luften sju gånger.

”Ligger i linje”

DN kunde på fredagseftermiddagen berätta att Allras egen revisionsfirma misstänker att företaget gjort sig skyldigt till brott.

Drygt 100 000 sparare är för tillfället inlåsta hos Allra på obestämd tid, medan den rättsliga processen pågår.

När Aftonbladet söker Alexander Ernstberger väljer han att besvara våra frågor per mail.

Samtidigt som era kunder är oroliga för sina besparingar har du och din partner David lyxvillor för tiotals miljoner och dyra bilar. Kan du förstå om det sticker i ögonen?

– Det finns ingen anledning för våra sparare att vara oroliga, våra fonder har under året haft en bra avkastning som slagit index och de går att sälja precis när som helst om man vill det. Våra privata investeringar ser jag ingen anledning att kommentera.

Vad används helikoptern till?

– Den ägs av ett bolag (Alexander Ernstbergers eget, reds. anm) och används i kommersiell verksamhet, till exempel inspektion av kraftledningar eller sightseeing.

Vad säger du om att er revisor misstänker att ni ägare och styrelse kan ha begått brott?

– För att en revisor ska kunna lämna sitt uppdrag utan att bryta mot god revisorssed så måste de göra en anmälan. Vad anmälan handlar om vet jag i nuläget inte men jag har ingen anledning att tro att något brott har begåtts.

Publisert:

LÄS VIDARE