Löfven och Åkesson möttes i duell – för första gången

Av: Adam Westin, Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Statsminister Stefan Löfven och Jimmie Åkesson drabbade samman om vinster i välfärden i SVT:s Aktuellt i kväll.

– Skillnaden är att du pratar och jag gör, sade Stefan Löfven.

– Ni har prioriterat bort välfärden, svarade Jimmie Åkesson.

Socialdemokraterna har tidigare inte velat debattera direkt med Sverigedemokraterna. Det avsteg som gjorts från den principen var när Mona Sahlin i april 2007 debatterade med Jimmie Åkesson, med motiveringen att S ville motverka SD:s ”martyrroll”.

Men sedan dess har det politiska landskapet kraftigt förändrats. I dag är SD en av Socialdemokraternas två svurna huvudmotståndare i valet, den andra är M, och partiet utmanar om väljare framför allt ur LO-kollektivet.

1 av 2 | Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Frågan om vinster i välfärden är samtidigt rykande aktuell.

Nästa vecka röstar riksdagen om vinsterna och S driver just nu sociala medier-kampanjen #stoppavinstjakten i frågan. De rödgröna förväntas dock gå mot en förlust i omröstningen eftersom SD står på samma sida som Alliansen.

Löfven: Svenska folket vill inte se vinster

Därmed tackade Stefan Löfven ja till att duellera vinstfrågan direkt med Åkesson.

– Svenska folket vill inte se stora vinster i välfärden. För mig är det en enkel princip att våra skattepengar ska stanna i välfärden och inte försvinna i stora vinstuttag, sade Löfven inför kvällens debatt.

Under duellen riktade Stefan Löfven fokus mot Sverigedemokraternas planerade skattesänkningar.

– Skillnaden är att du pratar och jag gör. Vi gör den största satsningen på svensk välfärd i modern tid – det gäller också sjukvården. Det tar tid att vända detta. Du har ett stort problem här, du ska sänka skatterna med ungefär 35 miljarder kronor och tycker fortfarande att vinstuttag är okej i svensk välfärd. Det är ditt dilemma, säger Stefan Löfven.

Jimmie Åkesson anklagade i sin tur Stefan Löfven för inte ha gjort någonting åt problemen under sin tid vid makten.

– Er största satsning inför det här valet är invandring och integration. Det är där ni har lagt pengarna, ni har prioriterat bort välfärden, säger Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson: ”Välfärdsmisslyckade”

SD-ledaren sa även att Stefan Löfven ”satt sig i knät” på Vänsterpartiet i frågan om vinster i välfärden, och inte lyckats åstadkomma någon förändring.

Jimmie Åkesson vill inte förbjuda vinster i välfärden, utan istället införa en tillsynsmyndighet.

– Genom att ställa kvalitetskrav ska det inte vara möjligt att göra de här övervinsterna, säger Jimmie Åkesson.

I Agendas partiledardebatt nyligen hamnade Stefan Löfven och Jimmie Åkesson i klinch om sexualbrott och våldtäkter. Det tände inte till riktigt lika mycket denna gång.

Jimmie Åkesson anser att Socialdemokraterna använder frågan om vinster i välfärden ”för att ta fokus från sitt eget generella välfärdsmisslyckande”.

– Ni lägger alltså tre miljarder kronor på 9 000 afghanska män som saknar skyddsbehov. Budgeten i år för invandring och integration är nästan 50 miljarder, säger Jimmie Åkesson.

Frågades ut om internkritik i regeringen

Till sist fick statsminister Stefan Löfven en fråga om att ministrarna Morgan Johansson och Magdalena Andersson nyligen kritiserats för uttalanden där migration kopplats till möjligheten att erbjuda välfärd.

Programledaren frågade vad Stefan Löfven säger till de som undrar om S är på väg att närma sig SD.

– För det första, vi står upp för asylrätten på riktigt. Det gör inte Sverigedemokraterna, och det kommer vi fortsätta göra. För det andra - ja, vi satsar på integration därför att vi tycker det är viktigt att människor som kommer till vårt land - och får stanna - kommer in i vårt samhälle, säger Stefan Löfven.

 

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad: