Bildts attack mot SD: ”Enskilt största faran”

VISBY. Sverigedemokraterna kräver att Sverige ska folkomrösta om att lämna EU redan under nästa mandatperiod.
Före detta utrikesminister Carl Bildt (M) kallar idén för farlig.
–  SD vill kasta ut oss i ett brittiskt moras, det är den enskilt största faran för Sveriges välståndsutveckling framöver, säger han.

För drygt två år sedan röstade britterna för att Storbritannien ska lämna EU. Brexit, som det kom att kallas, slog ned som en bomb i hela Europa. Men bland EU-motståndare runt om i Europa, även i Sverige, föddes också ett hopp om att fler länder skulle följa efter.

Nyligen meddelade Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson att partiet vill se en folkomröstning om ett svenskt EU-utträde – swexit – redan under nästa mandatperiod.

– Vi betalar ofantligt mycket pengar och får ofantligt lite tillbaka. Men det främsta skälet är ideologiskt: Vi ska inte vara med i en överstatlig union, sa Åkesson till Dagens Industri.

”En farlig idé”

Utspelet fick hård kritik från många. Carl Bildt (M), före detta M-ledare och senast utrikesminister, går så långt som att kalla det för farligt.

– Det är inte bara en dålig idé, det är en farlig idé. För det första har EU en stor betydelse för den politiska stabiliteten i större delen av Europa. För det andra är det av avgörande betydelse för vår ekonomi. Den gemensamma inre marknaden är av avgörande betydelse för en utrikeshandelsberoende nation som Sverige.

Bildt fortsätter:

– SD vill kasta ut oss i ett brittiskt moras, det är den enskilt största faran för Sveriges välståndsutveckling framöver, säger han.

Innan folkomröstningen om ett EU-medlemskap kampanjade stora delar av den svenska vänstern emot en anslutning. Men där har kritiken på många håll tystnat i dag. I stället är det Sverigedemokraterna som hårdast driver på för ett utträde.

– Vänsterpartiet är möjligtvis fortfarande för att vi ska gå ur men man får nog hota Jonas Sjöstedt med något för att han ska säga det. Det är en ståndpunkt som börjat sjunka undan hos vänstern. Sedan har det kommit upp mer på högerkanten, då handlar det mer om de nationalistiska krafterna som menar att allt som är utländskt är farligt, säger Carl Bildt.

”Enorm fördel”

Just nu, när många tror att ett handelskrig hotar mellan EU och USA, menar han dessutom att svenskarna ska vara extra glada för EU-medlemskapet.

– Man ska så klart vara orolig för utvecklingen kring handeln. Men vi har den enorma fördelen att vi är med i EU. Hade vi varit utlämnade till USA själva hade det varit mer elände. Trump försöker ju ingå bilaterala avtal med enskilda länder och det avvisar ju alla EU-nationer. Där är vi skyddade av EU-samarbetet, vilket är bra.

Mikael Eriksson, Jimmie Åkessons stabschef, svarar på kritiken:

– Att Carl Bildt är negativt inställd till en swexit är inte oväntat, det var ju till stor del hans regering som drev på för ett EU-medlemskap. Man ska också komma ihåg att Bildt även kampanjade för att Sverige skulle ansluta sig till Euron, något som många idag är glada för att det inte blev av.

Han säger också:

– Sverigedemokraterna vill naturligtvis se goda samarbeten och handelsrelationer. Men vi tror inte på den överstatliga union som EU har kommit att utvecklas till, där allt mer makt flyttas från de enskilda medlemsländerna, till byråkraterna i Bryssel. Till och med Carl Bildt borde kunna se att dagens EU är något annat än det vi en gång anslöt oss till.

Publisert:

LÄS VIDARE