Fp-ledamöter tänker riva upp FRA-lagen

Birgitta Ohlsson, Agneta Berliner, Maria Lundqvist-Brömster, Camilla Lindberg, Cecilia Wikström och Solveig Hellquist.
Birgitta Ohlsson, Agneta Berliner, Maria Lundqvist-Brömster, Camilla Lindberg, Cecilia Wikström och Solveig Hellquist.

Sex borgerliga riksdagsledamöter har bestämt sig för att inte stödja regeringens nya FRA-lag, visar en rundringning som gjorts av SVT:s Aktuellt.

Det innebär att regeringen inte längre kan räkna med riksdagens stöd.

Vid årskiftet träder FRA-lagen i kraft men redan nu kan signalspaningen ha stött på patrull – i form av borgerliga riksdagsledamöter.

Folkpartisterna Birgitta Ohlsson, Agneta Berliner, Maria Lundqvist-Brömster, Camilla Lindberg, Cecilia Wikström och Solveig Hellquist säger till SVT:s Aktuellt att de är villiga att gå emot regeringen – och sitt eget parti – i frågan.

Regeringen ska i höst justera den genomröstade lagen, men de ändringarna tycker de sex ledamöterna inte är tillräckliga.

Rösta som oppositionen

Om minst fyra borgerliga ledamöter röstar som vänsterblocket kan FRA-lagen rivas upp. För att detta ska ske krävs att en motion lämnas in. Folkpartisten Birgitta Ohlsson säger sig till och med vara villig att själv skriva en sådan – om det innebär att lagen stoppas.

– Jag är beredd att antingen skriva en egen motion, som jag hoppas att så många borgerliga politiker som möjligt ansluter sig till, eller så är jag beredd att rösta för någon av oppositionens motioner, säger Birgitta Ohlsson till Aktuellt.

Kräver brottsmisstanke

Ohlsson och de andra fp-kritikerna kräver är att det ska finnas brottsmisstanke innan FRA-lagen används.

Om de gör slag i saken innebär det att regeringen inte längre kan räkna med riksdagens stöd.

– Då hamnar regeringen i en regeringskris, säger Mats Knutson, SVT:s inrikespolitiske kommentator, och påminner om att Reinfeldt tidigare påpekat vikten av FRA-frågan.

Motionerna, som kan fälla FRA-lagen, kan läggas tidigast i höst.

Referensgrupp

På onsdagen blev det känt att partiets högsta ledning tillsatt en särskild ”referensgrupp” under ledning av partisekreterare Erik Ullenhag.

Med i gruppen finns bland andra Allan Widman från försvarsdepartementet men även kritikerna Camilla Lindberg, Birgitta Ohlsson och Cecilia Wikström. Tanken var att gruppen ska diskutera fram ett förbättringsförslag av FRA-lagen.

Det är oklart om Camilla Lindberg, Birgitta Ohlsson och Cecilia Wikström är villiga att stanna kvar i gruppen efter torsdagens utspel.

Publisert: