Åkessons företrädare petas från SD:s riksdagslista

Sverigedemokraternas förre partiledare Mikael Jansson petas från riksdagen – mot sin vilja.

Jimmie Åkessons företrädare finns inte med i valberedningens förslag.

– Vi är en elva man stark valberedning och får man inte tillräckligt med förtroende i valberedningen räcker det inte till, säger Josef Fransson, (SD) i valberedningen.

Även SD-profilen Linus Bylund saknas på listan.

I dag presenterade Sverigedemokraterna sitt förslag på riksdagslista till valet 2018. Man har listat 60 namn, i dag har man 48 mandat i riksdagen. Listan toppas av partiledaren Jimmie Åkesson och som nummer två står Julia Kronlid, vice partiledare.

Redan förra veckan kunde Aftonbladet avslöja att den kontroversielle Kent Ekeroth inte föreslås att fortsätta i riksdagen.

Nu står det klart att flera andra partiveteraner också petas.

En som valberedningen inte vill se i riksdagen efter valet 2018 är den förre partiledaren Mikael Jansson från Göteborg, något som Expressen var först med att rapportera.

– Vårt lyxproblem i valberedningen har varit att vi har haft väldigt många bra kamrater som kommer att kunna göra ett väldigt bra jobb. Konkurrensen har hårdnat helt enkelt, säger Josef Fransson till Aftonbladet.

Jansson, i dag försvarspolitiker, var partiledare fram till 2005. Han har länge varit i konflikt med partiledningen, och tog bland annat strid för Gustav Kasselstrand och William Hahne, ledarna för det numera uteslutna ungdomsförbundet SDU.

Jansson har även petats från partistyrelsen och förlorat uppdraget som ordförande i SD Göteborg.

Även Linus Bylund, som tidigare var Jimmie Åkessons stabschef och närmaste man, saknas på listan. Han säger till Aftonbladet:

– För mig är det inte ett besked, eftersom jag varit inblandad i diskussionen rörande mig själv. Jag har sedan en tid haft en konstruktiv dialog med partiledningen, inte minst gruppledare Mattias Karlsson, rörande var i vår organisation jag kan göra bäst nytta framöver. Utan att gå händelserna i förväg kan jag säga att jag även i framtiden kommer att ha en central roll i Sverigedemokraterna.

Flera veteraner petas

Några andra veteraner som inte finns med bland de föreslagna är skåningen Tony Wiklander och Jonas Åkerlund, tidigare vice partiledare.

De har båda velat fortsätta.

– Båda har stått till förfogande, säger Josef Fransson.

Om listan klubbas igenom på SD:s valkonferens 17–18 mars kommer partiet alltså att peta några av partiveteranerna som har suttit i riksdagen sedan 2010.

– Det är 14 personer från nuvarande riksdagsgrupp som inte är med i förslaget. De flesta från 2010 är kvar. Vi behåller större delen av vår riksdagsgrupp, så jag tror inte att vi riskerar att förlora erfarenhet, säger Josef Fransson.

Med på listan finns även SD:s presschef Henrik Vinge, som i dag är aktiv i Stockholms läns landsting för partiet. Även ordföranden i ungdomsförbundet SDU, Tobias Andersson, finns med.

Patrick Reslow, i dag politisk vilde i riksdagen och tidigare moderat, står också med.

Publisert: