Språkrörens hyllning till Mehmet Kaplan

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

SAMHÄLLE

MP-språkrören hyllar Mehmet Kaplans politiska arbete.

– Han står för demokratiska och antirasistiska värderingar även när det är som tuffast, säger Gustav Fridolin.

Samtidigt säger de att den avgående ministern har handlat fel och att turbulensen skadat Miljöpartiet.

Åsa Romson och Gustav Fridolin kommenterade på måndagseftermiddagen Mehmet Kaplans avgång.

Kaplan avgår eftersom situationen han hamnat i står i vägen för hans arbete som minister - en anledning som Romson och Fridolin har förståelse för och respekterar.

– Vi har haft en dialog med Mehmet och ger vårt stöd hela vägen i de här diskussionerna. Det är naturligtvis oerhört svårt för ett statsråd, vilket Mehmet också landade i, att det inte går att fullfölja sin gärning som statsråd. Det är också väldigt frustrerande, för de frågor han haft hand om är något som han, MP och resten av regeringen brunnit för. Det är otroligt frustrerande situation. I den dialogen har vi varit ett stöd och vi fortsätter vara ett stöd för honom, säger Åsa Romson.

"Skulle aldrig ha gått på middagen"

Har Mehmet Kaplan gjort något fel?

– Ja, det har han och det har han själv konstaterat. Han skulle aldrig ha gått på den här middagen om han visste vilka som var där och de känslor som de rättmätigen ger bland människor som är utsatta för nationalismen och de auktoritära strömningarna i Turkiet. Däremot är Mehmet, precis som statsministern också sa, en genuin demokrat och humanist. Vi har jobbat med honom länge. Han står för demokratiska och antirasistiska värderingar även när de är som tuffast, säger Fridolin.

Varken Romson eller Fridolin kände till uttalanden där Kaplan jämförde Israels agerande med nazismen eller middagen med Grå vargarna.

– Nej, vi kände inte till dem specifikt. Däremot har ju Mehmet Kaplan fått frågor och han har svarat på dem, säger Fridolin.

Det skadar starkt

Skadar det här förtroendet för MP och regeringen?

– Den bild som har satts på Mehmet Kaplan om att vi skulle se lätt på extremism eller rasism och antisemitism, det skadar starkt. Därför är det viktigt att Mehmet också klargjort att han, precis som MP och regeringen, tar starkt avstånd från sådana grupper. Det arbetet kommer vi behöva fortsätta att bygga upp för vi har en otroligt viktig debatt i samhället kring hur sådana grupperingar, som i grunden förstör demokratin och utsätter människor för hot, kan motverkas.

Kommer nästa bostadsminister att vara en miljöpartist?

– Det svarar vi inte på i dag. I dag har vi tagit emot beskedet att Mehmet Kaplan väljer att stiga av. Nu kommer vi naturligtvis att diskutera frågorna gemensamt som man gör i en koalitionsregering utifrån den grundläggande överenskommelse som vi har, säger Romson.

SE OCKSÅ

Det här har hänt: Därför avgick Mehmet Kaplan

Publicerad: