Karl-Petter Thorwaldsson

”Ingen väg tillbaka till gamla generösa flyktingpolitiken”

Av: 

Pär Karlsson

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

SAMHÄLLE

I november lade regeringen om politiken för att kraftigt minska antalet asylsökande till Sverige.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger nu att det inte finns någon väg tillbaka till den gamla generösa flyktingpolitiken.

– Personligen tror jag inte det, säger han.

På fredag nästa vecka inleds LO:s kongress i Stockholm. Inför samlingen har ordförande Karl-Petter Thorwaldsson kunnat glädja sig åt att stödet för Socialdemokraterna vänt upp i de fackliga leden, framför allt bland de manliga medlemmarna.

Mätningen från Statistiska Centralbyrån som publicerades i förra veckan visade att stödet för S ökar kraftigt bland LO-männen på Sverigedemokraternas bekostnad.

24,3 procent av männen inom LO-kollektivet säger att de sympatiserar med SD, ett rejält tapp från den senaste mätningen i november då siffran var 31,5 procent.

Samtidigt säger i dag 45,0 procent av de manliga LO-medlemmarna att de sympatiserar med S, att jämföra med 38,5 procent i november.

”Protest mot att vi tog emot många flyktingar”

Det höga stödet för SD bland arbetare har länge varit ett problem som gäckat LO:s ledning, som har ett nära samarbete med S. När LO i dag höll en presskonferens inför sin kongress gav ordförande Karl-Petter Thorwaldsson sin syn på utvecklingen. Han säger att siffrorna är svåranalyserade men pekar samtidigt ut en huvudförklaring - att den S-ledda regeringen sett till att det kommer färre asylsökande till Sverige.

– Jag tror inte att man ska hitta på utan i stället säga som man tror det är. En av sanningarna är säkert att många av de som i höstas angav att de stödde SD egentligen sympatiserar med S. De gjorde det som en protest mot att vi tog emot så väldigt många flyktingar under förra året. Det är kanske inte politiskt korrekt att säga, men det tror jag, säger han.

Men Thorwaldsson lyfter också fram LO:s arbete mot SD i medlemskåren. Under hösten granskade man partiets politik på bred front, inte bara när det gäller invandringen.

– Det har varit lyckosamt. Vi menar att om man ska rösta och stödja ett parti så måste det någorlunda hålla ihop. Det är en enorm diskrepans mellan vad SD säger och vad de gör. Det tillsammans med de antifackliga förslagen de drivit tillsammans med de borgerliga partierna, det har vi synliggjort för våra medlemmar, inte minst på våra manliga arbetsplatser.

Thorwaldsson: ”Ser ingen väg tillbaka”

Den 24 november 2015 presenterade regeringen en rad temporära åtgärder för att kraftigt minska antalet asylsökande till Sverige och sätta press på andra EU-länder att ta emot fler. Samtidigt slog man fast att åtgärderna var temporära under tre år.

Men enligt Karl-Petter Thorwaldsson finns det ingen väg tillbaka till den generösa flyktingpolitik som rådde innan regeringens omsvängning.

– Personligen tror jag inte det. Det finns många delar i den nya invandringspolitiken som vi inte tror på i de fackliga leden. Tillfälliga uppehållstillstånd är en sådan sak som vi vet gör det väldigt svårt för folk att komma ut på arbetsmarknaden. Men i huvudsak tror jag det finns ett starkt stöd bland LO:s medlemmar för den inbromsning som skedde i höstas.

Samtidigt säger Thorwaldsson att han stödjer regeringens arbete i EU där man försöker få fler länder att ta emot fler asylsökande.

– På det sättet skulle vi slippa se folk dö på Medelhavet och i stället kunna ge dem chansen att söka asyl på olika håll i Europa.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

LÄS VIDARE

100 flyktingar kom till byn – så gick det sen

ÄMNEN I ARTIKELN

Karl-Petter Thorwaldsson

Socialdemokraterna

LO, Landsorganisationen

Invandringspolitik

Flyktingpolitik