Inför debatten - Sjöstedt till attack mot Löfven

avPär Karlsson

SAMHÄLLE

Stefan Löfven har tagit strid för den svenska modellen.

Men inför riksdagsdebatten i dag går V-ledaren Jonas Sjöstedt till hårt angrepp mot statsministern i frågan.

– Man inför tillfälliga uppehållstillstånd för nyanlända, det är ett direkt sabotage mot etableringen på arbetsmarknaden och mot den svenska modellen, säger han.

Foto: Urban Andersson
V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Dagens riksdagsdebatt om "vägen in på arbetsmarknaden", som Liberalerna har kallat till, blir en stjärnspäckad historia. Sex av riksdagens partier väljer att skicka sina högsta företrädare, vilket gör att tillställningen närmast kan liknas vid en partiledardebatt.

Grundfrågan som kommer diskuteras under debatten är hur nyanlända som kommit till Sverige ska kunna komma i arbete. Medan flera borgerliga partier krävt lagstiftning som sänkta ingångslöner om arbetsmarknadens parter inte lyckas enas i frågan har statsminister Stefan Löfven svarat med att blåsa "strid för den svenska modellen".

Inför debatten kliver V-ledaren Jonas Sjöstedt fram och attackerar Stefan Löfven om regeringens planer på att under tre år införa tillfälliga uppehållstillstånd som för alla som kommer till Sverige, i stället för permanenta.

Det var i höstas som regeringen och Allianspartierna slöt en överenskommelse, som bland annat innebar att man ska gå över till tillfälliga uppehållstillstånd. Efter tre år med tillfälligt tillstånd ska den som inte har skyddsbehov eller kommit i arbete lämna landet.

Sjöstedt kritiserar Löfven

När frågan om om uppehållstillstånden varit ute på remiss har kritiken varit mycket hård från flera håll om att beslutet försvårar etableringen för nyanlända på arbetsmarknaden. Jonas Sjöstedt är mycket kritisk mot regeringens agerande i frågan. Han menar att de med tillfälliga uppehållstillstånd kan tvingas i händerna på oseriösa arbetgivare för att få stanna i landet.

– Det riskerar att skapa ett sorts B-lag på arbetsmarknaden. Det är Moderaterna och Socialdemokraterna överens om och det tycker jag är ett direkt sabotage mot etableringen på arbetsmarknaden och mot den svenska modellen, säger han.

I grunden tycker V-ledaren att det är bra att Löfven tar strid.

– Det är bra att han står upp mot högern när de vill arbeta för lönesänkningar. Men ska vi värna schysta villkor på svensk arbetsmarknad kan vi inte göra nyanlända beroende av oseriösa arbetsgivare. Det finns betydligt bättre insatser med insatser för utbildning och för investeringar.

”Hoppas de tar sitt förnuft till fånga”

Planen är att tillfälliga uppehållstillstånd ska börja gälla senare i år. Men Sjöstedt hoppas att regeringen tänker om. Han menar att reformen inte bara riskerar skapa ett B-lag, utan även försvaga fackföreningsrörelsen i Sverige när en grupp ställs mot en annan.

– Det tycker inte jag att en S-ledd regering ska medverka till. Jag hoppas att de tar sitt förnuft till fånga.

ARTIKELN HANDLAR OM