Lööf gick till angrepp mot könsstympning

1 av 2
SAMHÄLLE

Annie Lööf gick till hårt angrepp mot könsstympning i sitt tal i Almedalen.

Centerledaren pratade om "paniken i barnens ögon" och blev själv märkbart rörd.

– Stympning av barn kommer vi aldrig någonsin acceptera. Hedersförtryck, det finns ingen plats för det i vårt samhälle, sa hon.

Annie Lööf inledde sitt tal med att prata om brexit och om oroligheter i omvärlden.

– Sverige måste ta på sig ledartröjan, historien har visat att Europa är så mycket starkare tillsammans, sa hon.

Hon gick vidare med att prata om klilmatförändringar och poängterade att energiuppgörelsen mellan regeringen M och KD, som möjliggör satsningar på förnybar el, är en milstolpe i svensk politik.

Annie Lööf fortsatte med att prata om otrygghet, utanförskap och arbetslöshet i Sverige.

– Vi går mot en miljon i utanförskap, det kan kännas långt borta när ekonomin är stark, men det är dit vi är på väg om vi inte agerar.

"De måste dömas"

Centerledaren ägnade en stor del av talet till att prata om könsstympning. Hon hänvisar till siffror från Socialstyrelsen att närmare 38 000 flickor och kvinnor i Sverige utsatts för könsstympning.

– Det går inte att greppa att detta händer i världen idag. Jag tänker på de fysiska spåren, de känslomässiga spåren, på smärtan, blödningarna, lidandet och det skär i hjärtat. Tanken på att detta faktiskt händer små barn svindlar, sa hon och var märktbart rörd.

Hon kallade könsstympning för en "fruktansvärd tradition" och vill att myndigheter bättre informeras för att känna igen mönstren.

– Men de som stympar barn måste dömas. Rättsväsendet får inte svika. Händer detta ett barn, så är det ett barn för mycket.

– Stympning av barn kommer vi aldrig någonsin acceptera. Hedersförtryck, det finns ingen plats för det i vårt samhälle.

Kritiserade Löfven

Annie Lööf pratade vidare om att attacker mot blåljuspersonal måste få ett slut. Centerpartiet vill ha fler poliser i förorterna men även se fler sociala insatser.

– Vi kommer aldrig någonsin att kompromissa om tryggheten.

Hon fortsatte med vikten av att ha ett jobb för att känna sig trygg och återknöt till partiets nya förslag om att slopa arbetsgivaravgifter för nyanlända och unga de två första åren.

– Fler enkla jobb ska växa fram, det kommer vara Centerpartiets högsta prioritet när vi förhandlar ett Alliansens valmanifest.

Annie Lööf gick vidare med att kritisera regeringens jobbpolitik.

– Lyssna noga Stefan Löfven, om du vill ha fler jobb, lyssna på småföretagen. Det är de som skapar jobben, inte ministrar i rosenbad.

– Men att Stefan Löfven skulle ge upp sitt korståg mot företagen verkar lika troligt som att Jonas Sjöstedt skulle söka jobb på en friskola.

Hon avslutade med orden:

– Vi kommer aldrig acceptera ett kluvet Sverige.

ARTIKELN HANDLAR OM