Publicerad:

Alliansspricka om synen på SD

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
1 av 5

Enligt KD-ledaren Ebba Busch Thor är Sverigedemokraterna inte ett rasistiskt parti.

Men flera av de andra Allianspartierna håller inte alls med henne.

– SD har utan tvekan ena foten kvar i den rasistiska myllan, säger Liberalernas gruppledare Christer Nylander.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra tycker att Sverigedemokraterna är ett ”rasistiskt parti”. Men Alliansen är långt ifrån samlad i synen på SD. I en intervju med tidningen Dagen slog Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor fast att hon inte anser att partiet är rasisitiskt i dag.

– Nej, det gör jag inte om vi talar om SD:s officiella politik i dag, men partiet har en historia sprunget ur en rasistisk rörelse. Jag har mött sverigedemokrater som är rasister, men det har jag gjort också i andra partier, säger hon till tidningen.

KD-ledaren får medhåll av flera av sina partikamrater, bland andra KDU-ordförande Sara Skyttedal.

L: ”Foten kvar i den rasistiska myllan”

Men Liberalerna håller inte alls med. Christer Nylander, partiets gruppledare i riksdagen, säger att SD är ett främlingsfientligt parti.

– De har utan tvekan ena foten kvar i den rasistiska myllan. Liberalerna vill ha en ny Alliansregering och vi vill inte samarbeta med SD.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf väljer att lyfta fram partiets rötter.

– SD är ett parti med rasistiska rötter och med en människosyn som står långt från min och Centerpartiets. Vårt mål är en ny stark Alliansregering och ett nytt ledarskap för Sverige och Centerpartiet står fast vid att inte samarbeta med SD, säger hon.

”Inte ett regeringsdugligt parti”

M-ledaren Anna Kinberg Batra har tidigare kallat SD för ett rasistiskt parti. M:s gruppledare Jessica Polfjärd poängterar dock att det är inte är SD:s väljare som man menar.

– Sverigedemokraterna är inte ett regeringsdugligt parti, de exploaterar samhällsproblem och har en rasistisk historia. Men jag vill vara tydlig med att många av deras väljare inte är rasister, utan de uttrycker en oro för en samhällsutveckling vi tar på allvar och utvecklar vår politik för att lösa, säger hon.

Även Socialdemokraternas gruppledare Tomas Eneroth kommenterade Busch Thors utspel.

– Det är bra att både Annie Lööf och Jan Björklund tar avstånd från Sverigedemokraterna – men anmärkningsvärt att Kristdemokraterna inte inser allvaret i att normalisera ett främlingsfientligt parti med rasistiska och nazistiska rötter, säger han.

Eneroth menar att det är uppenbart att Alliansen har problem med samordningen av sina förslag.

– Men de uppvisar också tydliga skillnader när det gäller grundläggande värderingar också. Anna Kinberg Batras oförmåga att tydligt ta avstånd från Sverigedemokraterna har skapat en tydlig spricka inom Alliansen.

Publicerad:
Publicerad: