SD-kvinnans länk på Facebook: "Svenskar är vita"

Ett av Sverigedemokraternas toppnamn till fullmäktige i Växjö, Elisabeth Peterson, länkar till en låt med refrängen ”Svenskar är vita och landet är vårt”.

Artisten bakom låten samarbetar med Midgård records, som bland annat säljer vit makt-musik.

När Aftonbladet konfronterar Elisabeth Peterson ger hon sin syn på svenskhet.

– Man ska vara född svensk och ha svenska föräldrar, säger hon.

”Svenskar är vita och landet är vårt”. Så går refrängen i en låt av artisten Kiwi och den går att hitta i flera olika videor på Youtube. Låten har hyllats av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen och andra högerextrema rörelser. Artisten Kiwi har också medverkat och spelat upp sin musik i poddar på nazistiska Nordfront.se.

Kiwi har också inlett ett samarbete med Midgård records, som har historiska kopplingar till vit makt-rörelsen och som saluför artistens skivor på sin webbshop.

En av dem som spridit låten vidare är Sverigedemokraternas lokalpolitiker Elisabeth Peterson. Hon delade den på Facebook i februari i år. 

Elisabeth Peterson är sekreterare i Sverigedemokraternas lokala styrelse och ersättare i utbildningsnämnden i Växjö. Inför höstens val står hon som andra namn på listan till kommunfullmäktige och kommer med stor sannolikhet att bli invald.

Aftonbladet träffar Elisabeth Peterson i partiets valtält i Växjö och frågar henne varför hon har delat låten. Först skrattar hon och sedan står det klart att hon inte vill svara på frågan.

– Det har jag ingen kommentar till, säger Elisabeth Peterson.

En bit in i intervjun ger Elisabeth Peterson uttryck för sin syn på svenskhet, där varken adopterade och eller personer födda utomlands är inkluderade. Enligt Elisabeth Peterson är det bara personer som är födda i Sverige som kan räknas som svenska.

Hur ska man vara för att vara svensk. Tycker du?

– Man ska vara svensk, född svensk och ha svenska föräldrar, säger Elisabet Peterson.

Hur tycker du att det rimmar med Sverigedemokraternas politik?

– Det rimmar väl bra.

Du är politiker och toppnamn till fullmäktige här i Växjö. Du står och säger att man måste vara född i Sverige och ha svenska föräldrar för att kunna räknas som svensk. Kan du förklara lite mer hur du menar?

– Ingen kommentar.

SD-ledaren Jimmie Åkesson har upprepade gånger sagt att man kan vara svensk, även om man inte är född i Sverige och ha svenska föräldrar, enligt SD:s politik. I P1-morgons partiledarintervju i veckan sa han:

– Svenskheten är öppen, man ska kunna bli svensk även om man inte föds in i den svenska nationen.

Han tillade dock att det i vissa fall kan ta lång tid, ibland generationer innan man ”blir svensk”.

Hyllade Putin

Sverigedemokraterna i Växjö uppmärksammades tidigare i vår i samband med en film där den tidigare ordföranden Nils Sjöqvist Axelsson medverkar. I filmen hyllade Sjöqvist Axelsson Rysslands president Vladimir Putin.

Det framkom också att han hade haft kopplingar till högerextrema rörelser. Efter skriverierna om filmen och hans kopplingar valde Sjöqvist Axelsson att lämna alla sina uppdrag i SD.

På Sverigedemokraternas rikskansli uppger informationschefen Henrik Gustafsson vid lunchtid på söndagen att Elisabeth Peterson kommer att utredas internt:

– Det finns anledning för oss att utreda detta ärende i enlighet med vår arbetsordning och de interna rutiner vi har. Vårt medlemsutskott kommer därför hantera ärendet vidare.

Tar avstånd

Också det lokala distriktet i Kronoberg tar avstånd från sin fullmäktigekandidat. I ett mejl skriver distriktsordföranden Tobias Lindgren att man söker Elisabeth Peterson under söndagen men att man inte fått någon kontakt med henne.

”Detta är oacceptabelt och rimmar på intet sätt med partiets syn på öppen svenskhet, assimileringsprincipen eller att vi tror, arbetar för, och hoppas att människor som kommer till Sverige också kan bli en del av samhället”, uppger han i en kommentar.

Publisert:

LÄS VIDARE