Lars Adaktusson väljs in i KD-toppen

avOlof Svensson

UPPSALA. Lars Adaktusson väljs in i KD-toppen.

Han petar därmed Emma Henriksson från platsen som andre vice ordförande. 

– Jag är otroligt glad och hedrad, säger Adaktusson.

Henriksson var besviken och meddelade kort senare att hon lämnar KD:s partistyrelse.

1 av 4 | Foto: Urban Andersson
Ebba Busch Thor gratulerar Lars Adaktusson

Ebba Busch Thor och Jakob Forssmed valdes enhälligt om till partiordförande respektive vice partiordförande på Kristdemokraternas riksting. 

Striden om posten som andre vice ordförande drog ut på tiden. Röstningen, som var sluten, pågick samtidigt som en av partiets hjärtefrågor, familjepolitik, behandlades.

Till slut meddelades att Lars Adaktusson vunnit. Han petar därmed Emma Henriksson, som valberedningen föreslagit till omval, från posten.

– Jag är oerhört glad och hedrad. Jag vill från djupet av mitt hjärta tacka för förtroendet, sa Adaktusson när han gick upp i talarstolen.

Tackade Henriksson

Han tackade också Emma Henriksson.

– Du har varit och kommer fortsätta vara en stor tillgång för det här paritet. Jag ser fram emot att fortsätta samarbeta med dig i partistyrelsen och det verkställande utskottet.

Emma Henriksson meddelade senare att hon drar tillbaka sin kandidatur till partistyrelsen.

– Jag gör bedömningen att medlemmarna ser ett större behov av någon som har större möjligheter att nå ut i media. Då tar jag konsekvensen av det.

Är du besviken?

– Det är aldrig någonsin roligt att känna att man inte har 100 procent stöd. Samtidigt har jag varit med så pass länge i politiken att jag vet att det alltid finns en möjlighet att sådana här saker kommer. 

Lars Adaktusson fick 150 röster, Emma Henriksson fick 117. Under pläderingen inför omröstningen gick flera fram och framhöll Adaktusson som en ”valvinnare” med stort folkligt stöd. Han är också välkänd för många sedan tiden som programledare på SVT. De som talade för Emma Henriksson lyfte fram att hon, till skillnad från Adaktusson, sitter i riksdagen, samt att hon brinner för hälso- och sjukvårdsfrågor. Adaktusson anses vara mer intresserad av hårdare frågor - något han själv inte håller med om.

Sitter inte i riksdagen

– Jag tycker de där diskussionerna är väldigt fyrkantiga och förenklade. Jag står för partistyrelsens linje i migrationspolitiken, det gör Emma Henriksson också. Jag har jobbat i Europaparlamentet med mänskliga rättigheter, det är inte direkt renodlade högerfrågor, sa han till Aftonbladet efter att han blivit vald.

Han har förståelse för de som anser att det är en nackdel att han inte sitter i riksdagen. I partitoppen är det nu bara Jakob Forssmed som har en riksdagsplats, eftersom Ebba Busch Thor inte eller här invald.

– Jag förstår den synpunkten. Samtidigt tycker jag man undervärderar vikten av att sitta i Europaparlamentet, säger Lars Adaktusson.

Finns en igenkänningsfaktor

Många känner igen dig från tv, vad tror du det har för betydelse?

– Jag vet inte om så många känner igen mig, det är tolv år sedan jag slutade på Sveriges Television. Men finns det en igenkänningsfaktor tror jag inte det är en nackdel, inte minst i valtider.

Hur ska du lyfta KD inför valet?

– Det är stenhårt jobb som ligger framför oss. Men det hör litegrann till att Kristdemokraterna ska vara uträknade, att utmåla Kristdemokraterna som ett ständigt parti i kris. Jag tror inte att det är så. Jag tror det kommer gå väldigt bra i valet i höst. 

ARTIKELN HANDLAR OM