M: Asylsökande som begår brott ska utvisas

Ska gälla även stöld och rattfylleri

VÄSTERÅS. Moderaterna vill göra det lättare att utvisa asylsökande som begår brott.

Även brott som stöld eller rattfylleri ska kunna leda till utvisning.

– Vi sänder en tydlig signal. Kommer du till Sverige för att begå brott är du inte välkommen. Begår du brott här ska du utvisas, säger Maria Malmer Stenergard (M).

Frågan om att utvisa asylsökande som begår brott debatterades länge på M-stämman i Västerås.

Till slut landade stämman i ett förslag som innebär att personer som begår brott med straffvärde på fängelsenivå ska få avslag på sin asylansökan, eller få uppehållstillstånd återkallat om personen har tillfälligt uppehållstillstånd.

Den som har permanent uppehållstillstånd och begår brott ska få det återkallat om den döms till fängelse i sex månader eller mer.

– Vi tar viktiga steg mot nolltolerans mot brott. Begår man brott ska man inte längre stanna i Sverige, säger Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.

Vilka brott handlar det om?

– Det kan vara stöld, rattfylleri, där man ofta har ett straffvärde på en till två månader, då tycker vi det är rimligt att man utvisas. 

I dag är det alldeles för få som begår brott som utvisas, enligt Moderaterna.

– Vi har sett horribla fall där människor har begått allvarliga brott som våldtäkt, där man inte har utvisats. Det är helt orimligt.

Vad är syftet med förslaget?

– Vi sänder en tydlig signal. Kommer du till Sverige för att begå brott är du inte välkommen. Begår du brott här ska du utvisas.

I förslaget betonas att utvisningar ska se ”inom de ramar grundlag och internationell rätt sätter”. Men straffvärde avser Moderaterna det fängelsestraff som i normalfall döms för brottet. Det är alltså inte samma sak som att brottet har fängelse på straffskalan.

Publisert:

LÄS VIDARE