Hadzialic går emot regeringen om fattiga kommuner

Stockholm ska inte betala mer till krisande kommuner ute i landet.

Det menar ex-minister Aida Hadzialic (S) och slår fast att regeringen måste ta notan.

– Staten bör stå för finansieringen av utjämningen, även Stockholmsregionen kommer snart att gå med stora underskott, säger Hadzialic, ny S-topp i Stockholm.

För några veckor sedan stod det klart att Aida Hadzialic tar över som finansregionråd i opposition efter Erika Ullberg.

Socialdemokraterna i Stockholm gick fram i senaste valet och blev största parti – men misslyckades med att ta makten.

När Miljöpartiet valde att samarbeta med Alliansen föll S planer på att styra politiken för sjukvården, tandvården och kollektivtrafiken ännu en gång.

”Väldigt roligt”

Aida Hadzialic är dock glad för sitt nya uppdrag och menar att hon ska göra allt hon kan för att vinna nästa val, 2022.

– Det känns väldigt roligt, jag ser fram emot det och har mycket energi för uppdraget, säger hon.

Under tiden efter avhoppet från regeringen 2016, efter att hon fastnat i en poliskontroll med 0,2 promille alkohol i blodet, har hon jobbat i det privata näringslivet och byggt nya nätverk.

– Men samtidigt, jag är socialdemokrat i själ och hjärta, jag ser det som att politiken är min meningsskapare, så när frågan kom om jag ville bli S främsta företrädare i Stockholmsregionen kände jag att det här är verkligen något jag tror på och därmed tackade jag ja.

På samma sida som M

En av de brinnande frågor Aida Hadzialic nu får hantera handlar om det kommunala utjämningssystemet.

En tredjedel av landets kommuner står inför en ekonomisk kris, vilket Aftonbladet skildrat i serien När Sverige sviker.

I Stockholm har S sedan i våras gjort gemensam sak med Moderaterna – mot regeringen som vill öka utjämningen mellan rika och fattiga regioner och kommuner. För huvudstaden innebär det enligt nya beräkningar en merkostnad på 2,6 miljarder, vilket S och M anser skulle slå för hårt mot Stockholm.

Hadzialic står bakom sin företrädares linje, men poängterar att hon delar regeringens ambition att skapa jämlikhet över hela landet. Hon har ju själv en bakgrund i Halmstad.

– Vi i Socialdemokraterna här i Stockholmsregionen menar att det bör vara staten som står för finansieringen av utjämningen i och med att Stockholmsregionen snart också kommer att gå med stora underskott.

Enligt Hadzialic är Region Stockholms ekonomi mycket illa däran. Ett underskott på drygt en halv miljard väntar i år.

Men det är inte på sina tidigare kollegor i regeringen hon lägger skulden.

– Jag vill verkligen understryka att det inte är regeringen som ställer till det ekonomiskt i Stockholmsregionen, det är Moderaternas dåliga ekonomiska hushållning.

”Pengarna rinner ut”

Hadzialic anser att M har slösat bort enorma summor pengar på kostsamma vårdval och dyra upphandlingar. Hon nämner avslöjandena kring Nya Karolinska som exempel.

– Pengarna rinner ur systemet samtidigt som våra invånare inte får den välfärd de har rätt till, och därtill får vi stora underskott snart. Finansieringen kommer inte att räcka till.

Hadzialic har diskuterat frågan om utjämningen och hur hon anser att det slår mot Stockholm med sina forna regeringskollegor.

– Jag tycker det råder förståelse från båda hållen och diskussionen fortsätter, säger hon.

Värnar flyget

Utöver frågan om ekonomin vill Aida Hadzialic fokusera på bättre sjukvård, fler bostäder och utökad infrastruktur.

Inte minst handlar det om att stå upp för att investera i Arlanda flygplats, menar hon.

– Vi förlorade en direktlinje mellan Stockholm och Los Angeles för några veckor sedan, som då flyttades till Kastrup. Jag tror inte att de miljömässiga effekterna blir bättre av att planen avgår från Köpenhamn i stället.

Hadzialic slår fast att Stockholm inte kan isoleras och att man därför bör arbeta för ett mer hållbart flygande.

– Vi har en geografisk position som kräver en flygkapacitet i världsklass.

Moderata finansregionrådet Irene Svenonius bemöter kritiken från Hadzialic:

– Region Stockholm är den enda region i Sverige som genomgående har redovisat positivt resultat under den senaste tioårsperioden. Vi har dessutom de kortaste vårdköerna i landet. Däremot är jag uppriktigt oroad framåt när Region Stockholm tvingas betala ytterligare 2,6 miljarder kronor i och med regeringens förslag till nytt utjämningssystem, säger hon.

PODD En granskning av de krisande kommunerna

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om granskningen ”När Sverige sviker” där Aftonbladet granskar krisande kommuner i landet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Det här är nya S-toppen i Stockholm

  • Namn: Aida Hadzialic
  • Ålder: 32 år
  • Yrke: Nytt finansregionråd för Socialdemokraterna (opposition). Tidigare gymnasie- och kunskapslyftsminister och kommunalråd i Halmstad. Utbildad jurist.
  • Bor: Stockholmsområdet
  • Inkomst: Arvode på 111 200 kronor per månad
  • Kuriosa: Kom till Sverige som femårig flykting från Bosnien under kriget i ex-Jugoslavien. Förutom svenska talar hon engelska, bosniska, kroatiska och serbiska.
Publisert:

LÄS VIDARE