Ny rapport: Längre semester för den som tränar och rökfritt Sverige 2030

ÖREBRO. Mer semester till den som tränar, 20 minuters promenad på jobbet varje dag och totalstopp för läsk och godis i skolan.

Dessutom sockerskatt och ett helt rökfritt Sverige till 2030.

Det är några av rapportförslagen från S-tankesmedjan Tiden – för att förebygga ohälsa.

Under Socialdemokraternas partikongress har Tankesmedjan Tiden lanserat en ny rapport om förebyggande hälsa, ”Den bästa vården är den som aldrig ges”.

Daniel Färm, chef på tankesmedjan, framhåller att många skador och sjukdomar går att förebygga.

– Ändå finns det en oroande utveckling när det gäller stillasittande, rökning bland unga, fallolyckor bland äldre, farlig fetma, psykisk ohälsa och arbetsplatsolyckor och belastningsskador på jobbet. Det finns också stora skillnader där höginkomsttagare är friskare och inte lika ofta drabbas av skador, medan vanliga arbetare, ungdomar och pensionärer oftare drabbas av ohälsa. Det är viktigt att göra allt vi kan för att alla, oavsett inkomst, ska kunna leva ett friskt liv.

Ohälsan leder också till stora kostnader för samhället, menar Färm.

– Den påverkbara ohälsan kostar samhället många miljarder varje år. Det är pengar som vi skulle kunna använda till höjda pensioner och bättre skola. 

Daniel Färm, chef på tankesmedjan Tiden.
Daniel Färm, chef på tankesmedjan Tiden.

Sockerskatt

Bland förslagen i rapporten finns en rad åtgärder för att minska fetma och övervikt. En sockerskatt riktad mot läsk och andra sötade drycker samt förbud för läsk, saft och godis i skolor är några exempel. Men också att företag som Coca-Cola och Mc Donalds ska förbjudas att sponsra och marknadsföra offentliga evenemang.

Även vikten av att människor rör sig mer tas upp.

Till exempel föreslås att arbetsgivare ska införa 20 minuters obligatorisk promenad varje dag för sina anställda – och få sänkt arbetsgivaravgift som tack. Medan anställda som motionerar och håller sig i form på sin fritid bör premieras med fler semesterdagar, enligt rapporten.

”Ingen får mindre semester”

Men även vikten av att barn och unga rör sig mer tas upp.

Bland det som föreslås finns fler idrottstimmar i skolan, med längre skoldagar som möjlig följd, och ökad utomhusvistelse varje dag för eleverna.

Detta skulle förebygga framtida ohälsa men också kunna ge bättre studieresultat och minskad psykisk ohälsa bland unga, enligt rapporten.

– Det här är förslag som ledande experter och forskare föreslår för att de faktiskt funkar. Att arbetsgivare erbjuder mer semester till alla som motionerar är väl bara bra? Ingen får ju mindre semester. Sockerskatt skulle vara ett sätt att möta de otroligt starka kommersiella krafter som fullkomligt öser godis, läsk och annat över oss - utan att ta ansvar för de sjukdomar som de leder till, säger Färm.

Rökfritt Sverige

Även rökningens inverkan på folkhälsan behandlas.

Höjd tobaksskatt, förbud för butiker att skylta för tobaksprodukter och en långsiktig vision om fullständig rökfrihet i Sverige till 2030 finns bland förslagen.

Tiden-rapporten lanserades vid ett seminarium på S-kongressen, men ska inte ses som ett förslag från S. Inga beslut fattas utifrån skrivelsen. Däremot är den en del i debatten om hur S kan utveckla sin sjukvårdspolitik.

I S valanalys lyfts vården fram som en stor förklaring till det historiskt låga valresultatet.

 

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publisert:

LÄS VIDARE