Aftonbladet/Demoskop

S tillbaka i topp – men SD hack i häl

Ny mätning från Aftonbladet/Demoskop

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Efter tre månader är Socialdemokraterna tillbaka i toppen.

Men Sverigedemokraterna ligger hack i häl och kampen om förstaplatsen är stenhård, visar den nya mätningen från Aftonbladet/Demoskop.

Två partier skulle ramla ur riksdagen om det vore val i dag – Miljöpartiet och Liberalerna.

För första gången sedan oktober är Socialdemokraterna störst i opinionsmätningen från Aftonbladet/Demoskop. Partiet, som dras med stora problem, ökar med 1,3 procentenheter till 24,7 procent. Det är fortfarande ett historiskt lågt resultat.

Samtidigt tappar Sverigedemokraterna en procentenhet ned till 23,5 och är nu andra största parti i mätningen.

Peter Santesson, analyschef på Demoskop, säger att det är symboliskt och psykologiskt viktigt för Stefan Löfven och S att de åter är i topp.

– Men det är för tidigt att säga att deras opinionskris skulle vara över, att vi ser ett trendskifte. Det är fortsatt väldigt tajt mellan S och SD.

– S huvudproblem i opinionen ser inte ut att ha förändrats. Stefan Löfven har fortfarande påfallande lågt förtroende bland de egna väljarna, många beskriver honom som ett sänke. De blöder fortfarande till V och SD, men har vunnit väljare i spridda skurar från andra januaripartier.

Jimmie Åkesson (SD) och Stefan Löfven (S).

M tar väljare från SD

Lena Rådström Baastad, partisekreterare (S), säger att partiet bestämt sig för att kraftsamla kring välfärdsfrågorna, där man ser att behoven är stora.

– Vi vet också att det är vi socialdemokrater som är garanten för att det tillförs mer resurser. Jag är övertygad om att det finns ett starkt folkligt stöd för att satsa både på välfärden och på tryggheten, och tror att det kommer att märkas i opinionen framöver, säger hon.

En trend som syns i mätningen är att M börjat vinna tillbaka väljare från SD som man tappade efter senaste valet. Partiet når 18,9 procent och börjar närma sig valresultatet från 2018.

– Det ligger nära till hands att se det här som ett tecken på att M:s väldigt hårda profilering i lag och ordning och deras djärva och närmast aggressiva sökande efter inflytande i sakfrågor, belönar sig, säger Peter Santesson.

L och MP under spärren

Förändringarna i mätningen är små. V, vars avgående partiledare Jonas Sjöstedt fått ett allt högre förtroende, är fjärde största parti med 9,3 procent.

Två partier ligger pyrt till. Både MP och L skulle ramla ur riksdagen om det vore val i dag. Enligt Peter Santesson är det tydligt att L-ledaren Nyamko Sabuni står och velar:

– Hon kan inte bestämma sig och tydligt markera i vilket block hon vill placera sitt parti.

– Väljare som står till höger uppfattar L som lierade med S. Men å andra sidan får man inte heller något förtroende från vänsterväljare, i och med att det uppfattas som att L inte går in i samarbetet på ett pålitligt sätt. Sabuni måste välja väg.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

PODD Experten: Så blir det politiska året 2020

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet om hur det politiska året blir i Sverige.

ANNONS

SISTA CHANSEN: upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

LENA MELLIN: Miljöpartiets prestation är obegripligt usel

ÄMNEN I ARTIKELN

Aftonbladet/Demoskop

Aftonbladet/Demoskop

Socialdemokraterna

Sverigedemokraterna

Peter Santesson