Ulla Andersson

Ulla Andersson ger besked: Kandiderar inte

Av: 

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

De som hoppats på Ulla Andersson (V) som Jonas Sjöstedts efterträdare kan sluta nu.

I dag ger hon besked i Aftonbladet.

– Jag har vägt fram och tillbaka men kommit fram till att jag inte ska kandidera, säger Andersson, och ställer sig samtidigt bakom Nooshi Dadgostar.

”Som att vara kärleksbombad”. Så beskriver Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson, 57, den senaste tiden.

Så fort det stod klart att Jonas Sjöstedt ska avgå seglade hans parhäst upp som storfavorit till att ta över. De senaste dagarna har hon nominerats från Vänsterpartiet i både Norrbotten, Södermanland och Västmanland.

– Jag hade aldrig kunnat föreställa mig det här. Det har varit väldigt fint. Jag har nog blivit en meter längre av stolthet den senaste tiden, säger Andersson.

Kärleken från partikamraterna har gjort beslutet svårt, berättar hon. Det har krävt eftertanke både en, två och tre gånger.

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson kandiderar inte till posten som partiledare.

Ogillar offentligheten

2011 var Ulla Andersson en av kandidaterna till att ta över, då efter Lars Ohly. Hon hoppade dock av när det stod klart att V inte ville ha något delat ledarskap.

Nu är det tre andra skäl som ligger bakom.

Att hon älskar sitt nuvarande uppdrag är det första.

– Ekonomisk politik är det jag vill göra. Jag gillar att ta fram välfärds- och jämlikhetsreformer, hålla på med politikutveckling och lägga upp strategier och förhandla.

Men det finns fler förklaringar.

Som att inte trivas med att synas, vilket också skulle påverka livet för den egna familjen i stor utsträckning, resonerar Ulla Andersson.

– Jag har aldrig haft någon dröm om att vara en väldigt offentlig person, jag tror att den utsattheten och stressen skulle påverka min hälsa väldigt mycket, säger hon och påpekar att hon tyckt om att jobba nära Sjöstedt men utan att vara den som nödvändigtvis står längst fram.

Hälsan är den tredje förklaringen.

Brände ut sig

Ulla Andersson har tidigare varit sjukskriven för att ha gått in i väggen, vilket hon berättade om när hon återkom till arbetet i riksdagen i mars 2018.

Hon beskrev att sjukdomen hade påverkat hennes stresstålighet, minne och sömn.

Falla tillbaka dit, det vill hon inte.

– Jag vågar inte riskera det.

Beskedet gör att banan nu ser ut att vara sopad för Nooshi Dadgostar, 34, som nästa V-ledare.

Andersson ställer sig bakom henne.

– Nooshi skulle vara väldigt bra som partiordförande. Jag har jobbat med henne i många år, suttit i VU och förhandlat med henne. Hon är klipsk, analytisk och har ett klassperspektiv. Jag uppskattar henne väldigt mycket.

Vem som slutligen väljs avgörs på kongressen i maj.

Ultimatum till Löfven

Ulla Andersson har jobbat mycket nära både Dadgostar och Sjöstedt. De står för ungefär samma politiska inriktning.

Sjöstedt har under åren blivit en nära vän till Andersson. Hon tycker att det kommer att bli tomt utan honom, men förstår hans beslut.

– Jag förstår att han vill vara med sin familj.

Själv hoppas Ulla Andersson att den som tar över kommer att vilja att hon stannar kvar som ekonomisk talesperson.

Och hon tycker att V ska fortsätta att driva på för mer vänsterpolitik.

Pressar Löfven

Ihop med Moderaterna och Kristdemokraterna, med stöd av Sverigedemokraterna, har V fått regeringen att backa om reformeringen av Arbetsförmedlingen och också tvingat fram pengar till välfärden.

Men Ulla Andersson stänger inte dörren för statsminister Stefan Löfven (S).

V är öppet för att förhandla, slår hon fast.

– Vill de ha ett stabilt förhandlingsläge då får de vara beredda att ta bort både försämringarna i Las och marknadshyror ur Januariavtalet. Där har vi dragit våra röda linjer och går de vidare med det blir det full konflikt.

Fotnot: Sedan tidigare står det klart att Tamara Spiric, som tidigare varit kommunalråd i Umeå och suttit med i V:s partistyrelse och verkställande utskott, funderar på att kandidera. I dag arbetar hon som kanslichef för V i region Stockholm.

Ulla Andersson.

PODD Här är kandidaterna som kan ta över Vänsterpartiet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om vilka som kan ta över som partiledare efter Jonas Sjöstedt. Gäst är Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Nooshi Dadgostar: S har gått långt till höger

ÄMNEN I ARTIKELN

Ulla Andersson

Nooshi Dadgostar

Jonas Sjöstedt

Vänsterpartiet