Nu blir Fridolin lärare igen – sökte jobb genom arbetsförmedlingen

avAnette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Gustav Fridolin (MP) har fått nytt jobb. I oktober börjar han som lärare vid allmän linje på Stadsmissionens folkhögskola i Liljeholmen.

– Eleverna är till stor del unga vuxna som av olika skäl inte fått med sig gymnasiebehörigheten, säger han.

Jobbet hittade ex-språkröret i en annons hos arbetsförmedlingen.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) tog i maj över som språkrör efter Gustav Fridolin, tidigare även utbildningsminister, och leder nu Miljöpartiet tillsammans med Isabella Lövin.

När Fridolin meddelade sin avgång sa han att han avser att ta ett jobb utanför politiken, helst som lärare vilket han jobbat med tidigare, och inte leva på någon avgångsersättning.

Foto: CAROLINA BYRMO
Gustav Fridolin.

Historia, religion och samhälle på schemat

Och nu är det alltså klart.

Den 1 oktober börjar han undervisa i historia, religion och samhällskunskap på allmän linje vid Stadsmissionens folkhögskola i Liljeholmen, Stockholm.

– Eleverna är till stor del unga vuxna som av olika skäl inte fått med sig gymnasiebehörigheten. Det är något av det finaste vi har i Sverige, möjligheten till en andra och en tredje chans. Det är det här jag har jobbat med tidigare och det ger så oerhört mycket, säger Fridolin.

Skickade sitt cv

Var det svårt för dig att få ett nytt jobb?

– Jag har fått lite olika konstiga erbjudanden men det var det här jag ville. Det här jobbet hittade jag som en annons på arbetsförmedlingens hemsida, så jag skickade in brev och cv. Så det har varit en ordnad process som för alla andra, säger Fridolin.

Hur tror du att det kommer att bli att som tidigare utbildningsminister ställa sig framför en klass igen?

– Jag längtar både till att träffa mina klasser i oktober och till lärarrummet. Jag tror att lärare är en sådan sak som man är.

Ska budgetförhandla

Gustav Fridolin påpekar att han är kvar i riksdagen till det nya jobbet börjar.

Han ska bland annat arbeta i EU-nämnden i sommar och senare medverka i kommande budgetförhandlingar med S, C och L. I övrigt är han engagerad i lokalpolitiken i Stockholm, bland annat med stadens Agenda 2030-arbete, och de grönas partiorganisation i Europa.

– Och jag vill förtydliga att jag inte kommer att ta ut något avgångsvederlag. Jag gör precis som jag har sagt hela tiden.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM