Regeringens besked: Sänker skatten för pensionärer

Vid årsskiftet får 1,4 miljoner pensionärer sänkt skatt – med upp till 2 500 kronor per år.

Det meddelade Stefan Löfven (S) på en pressträff i dag.

– Vi har arbetet väldigt hårt från dag ett för att få ordning på de offentliga finanserna och pressa tillbaka arbetslösheten, säger statsministern.

I dag höll statsminister Stefan Löfven (S), finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) pressträff på PRO i Jakobsberg.

Regeringen kom där med beskedet att man sänker skatten för pensionärer.

– Vi vill sänka skatten för pensionärer, som innebär att man kan få 200 kronor mer i plånboken varje månad. Det är våra äldre som har byggt upp det Sverige vi är så stolta över. Då vill vi att de ska ha en ekonomiskt trygg ålderdom och förbättra sin vardag, säger Magdalena Andersson.

– Vi har sedan vi tillträdde sett till att beta av de underskott som vi ärvde och tagit ett fast grepp om statsfinanserna. Det innebär att vi nu har överskott, sdå å kan vi komma med den här typen av förslag.

Ungefär 1,4 miljoner pensionärer kommer att få sänkt skatt med upp till 2 500 kronor per år. Det innebär att 70 procent av alla över 65 år får sänkt skatt.

– Vi har arbetet väldigt hårt från dag ett för att få ordning på de offentliga finanserna och pressa tillbaka arbetslösheten, säger statsminister Stefan Löfven.

– Nu har vi ett nytt läge i svensk ekonomi. Vi har ett överskott i de offentliga finanserna.

”Värdefullt tillskott”

Därför kan nu regeringen ta ytterligare ett steg för att minska skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer, säger Löfven.

– Det här kan vara ett värdefullt tillskott för den individuella pensionären, säger Per Bolund.

Det är andra gången den här mandatperioden som skatten sänks för pensionärer. Förra gången gällde det de pensionärer med de lägsta inkomsterna. Förslaget väntas träda i kraft 1 januari 2018.

Gör 200 kronor faktiskt skillnad?

– Jag tror att för väldigt många pensionärer så gör 200 kronor väldigt stor skillnad. Inte minst för många ensamstående kvinnliga pensionärer med låg pension är det välkommen. Det kanske gör att man kan köpa lite bättre mat, kanske äta kött lite oftare, säger Magdalena Andersson.

Från PRO tycker man att det är ett efterlängtat besked.

– PRO har i 10 års tid arbetat hårt för att skattegapet ska slutas mellan lön och pension. Med regeringens förslag blir en stor del av de kvinnliga pensionärerna vinnarna. Det är en seger för oss, säger Christina Tallberg, ordförande PRO, i ett pressmeddelande.

Skatten kommer också att sänkas för de med pensioner upp till 30.000 kronor genom en avtrappning.

– Det är bra att många omfattas dagens förslag. Men skatten ska vara lika på lön och pension. Vi fortsätter vårt påverkansarbete för att alla pensionärer ska få en rättvis beskattning, säger Christina Tallberg.


LÄS OCKSÅ: Vem vill bli pensionär?

Aftonbladets artikelserie om pensionärernas villkor.

Här hittar du alla artiklarna i serien.

Publisert:

LÄS VIDARE