Uppmaningen från restaurangägaren: ”Sluta förstör och visa respekt”

avIsabelle Nordström

Det var uppgivna butiksägare som kom till jobben i Rinkeby dagen efter upploppet.

På måndagskvällen kastade maskerade personer sten mot polisen, som avlossade ett skott. Flera butiker fick rutorna krossade, en pizzeria blev vandaliserad och fick inbrott.

– Vi är rädda för att något ska hända igen, säger butiksägaren Sharif.

1 av 6 | Foto: Jerker Ivarsson
Dagen efter i Rinkeby. Lazaros Karipidis, städar upp efter bilbränderna.

Det var strax efter klockan 20 på måndagskvällen som oroligheterna började i Rinkeby centrum i norra Stockholm. Polisen skulle gripa en person vid tunnelbanan och i samband med det började ett stort antal personer att kasta sten mot patrullen. Många uppges ha varit maskerade.

Minst sex bilar brändes ner, flera butiker vandaliserades och fick inbrott och polisen avlossade ett skott. Det finns inga rapporter om att någon skadades i samband med skottlossningen.

– Jag körde förbi i natt, det var kaos, säger Lazaros Karipidis samtidigt som han sopar ihop resterna efter bilarna som brändes ner på parkeringen utanför Rinkeby torg.

– Där borta låg varuvagnar när vi kom hit imorse, de hade blockerat för polisen.

Pizzeria vandaliserad

Han arbetar på uppdrag av företaget som driver Rinkeby centrum. Det är Lazaros och kollegorna som får städa upp efter upploppet.

– Man vänjer sig tyvärr, men det är så tråkigt, säger kollegan Sylwester Skowronski.

– Det är inte roligt att börja dagen så här.

Under måndagskvällen var det fullt med folk på torget. Flera butiker har fått rutorna krossade och en av de drabbade är pizzeriaägaren Bengi.

Hans restaurang ligger precis vid torget i Rinkeby och oroligheterna började precis innan att han skulle gå hem.

– Det var vid halv nio-tiden som några personer som satt här sprang iväg. Sedan hördes en del smällar, säger Bengi dagen efter.

Senare på kvällen fick han samtal om att hans pizzeria var vandaliserad, så det var bara att åka tillbaka och börja sanera. Först klockan fyra på morgonen kunde han åka hem.

– Det låg glas överallt här inne, de hade kastat sten mot rutorna och kastat in en brandsläckare. Sedan hade de brutit sig in och tagit kassan, jag hittade den på torget mitt i natten, säger Bengi.

Han hoppas kunna öppna pizzerian så snart som möjligt.

– Man tappar suget. Jag ska inte backa nu, men det känns inte kul.

– Om man bor här och är här ska man inte förstöra, man ska visa respekt, sägerBengi.

Butiksägare: ”Vi är rädda”

Butiksägaren Sharif slapp inbrott under den här kvällen, men oron finns där.

– Vi är rädda för att något ska hända igen, säger han och vågar inte uppge hela sitt namn av rädsla för att han ska råka illa ut nästa gång.

Han tycker att polisen måste agera mer kraftfullt.

– Att bara gripa en gör att det blir stökigt, polisen måste börja gripa alla som bråkar. Släpp sedan de som är oskyldiga, men de måste bli hårdare, säger han.

Dessutom tror han att Rinkebyborna måste börja hjälpas åt mer.

– Föräldrar och polisen måste börja jobba med varandra. Så fort föräldrarna märker något måste de ringa polisen, och polisen måste komma snabbt.

Själv bor Sharif i närliggande Tensta.

– Men jag letar efter något annat, jag vill bo i ett lugnare område. Akalla till exempel, där är det lugnare, säger han.

Polisen inledde under måndagskvällen en så kallad särskild händelse efter Rinkebyupploppen, vilket betyder att polisen kan fördela om sina resurser. Den pågår fortfarande.

Ingen är i nuläget gripen efter gårdagens händelser.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rinkeby

Bråk

Bilar

Inbrott