Löfven till Alliansledarna: ”Besinna er”

Allianspartierna vill på olika sätt sätta käppar i hjulet för regeringens budget i höst.

Det får statsminister Stefan Löfven att ilskna till och uppmana de borgerliga partiledarna att besinna sig.

– Det är vår skyldighet att som politiker ta ansvar. Då kan man inte hålla på att bara diskutera förslag om hur man ska stoppa varandra eller obstruera, säger han.

När finansminister Magdalena Andersson (S) i höst presenterar regeringens statsbudget för riksdagen är det för sista gången den här mandatperioden. Efter debaclet hösten 2014, då den rödgröna regeringens budget röstades ned av Alliansen och SD, har man de senaste två åren haft en enklare resa.

Men inför hösten har det återigen börjat blåsa rejält i budgetfrågan.

Anledningen till att regeringen har fått sin budget genom riksdagen de två senaste åren har berott på att Alliansen, även efter att Decemberöverenskommelsen föll, inte har lagt fram någon gemensam budget som SD kunnat rösta på.

Men Allianspartierna är djupt splittrade i hur man ska agera i frågan. Moderaterna och Kristdemokraterna vill lägga fram en gemensam Alliansbudget för att försöka fälla regeringen med SD:s hjälp, men både Centerpartiet och Liberalerna vägrar.

De två partierna har i stället presenterat egna strategier.

C har meddelat att man vill bryta ut delar av budgeten för att stoppa flera skattehöjningar som man anser vara skadliga. Förslaget har dock inte alls vunnit gehör bland övriga Allianspartier.

Flera förslag från Alliansen

Jan Björklunds liberaler har en annan idé. Om inte regeringen drar tillbaka förslagen om höjda skatter, som man vill samla en majoritet av riksdagen emot, har man hotat med att avsätta flera statsråd via misstroendeförklaringar. L har siktat in sig på finansminister Magdalena Andersson (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S).

– Vi utesluter aldrig misstroendeförklaring som metod. Om riksdagen väldigt tydligt uttalar att de här skattehöjningarna inte ska ske vore det väldigt märkligt om regeringen trotsar det, sa Björklund till Dagens Industri.

Tidigare i veckan inleddes samtal mellan Allianspartierna där man ska försöka förhandla fram en gemensam strategi.

I dag kommenterade statsminister Stefan Löfven (S) den diskussion som nu pågår inom borgerligheten.

Han känner inte att höstens budget är hotad.

– Jag utgår ifrån att vi fortsätter, säger han.

Löfven uttryckte samtidigt irritation över de utspel som kommit från Allianspartierna.

– Vi har blivit valda i ett väldigt svårt parlamentariskt läge. Men det är vår skyldighet som politiker att ta ansvar för det läget och visa väljarna att vi kan hantera det. Då kan man inte hålla på att bara diskutera förslag om hur man ska stoppa varandra eller obstruera. Det är i alla fall inte meningen med politiken för mig. Det är att visa väljarna att vi kan ta landet framåt och hantera det i en svår situation.

Löfven manar till besinning

Löfven uppmanar de borgerliga partierna att i stället öppna upp för förhandlingar.

– Jag har sagt hela tiden under mandatperioden att dörren är öppen. Det är bra att de flesta av dem säger att man inte vill samarbeta med SD. Men att samtidigt säga att man inte vill samarbeta med Socialdemokraterna, det håller inte ihop. Menar man allvar med att inte samarbeta med SD så finns det en väg framåt och det är blocköverskridande samarbete. Min dörr är öppen.

Statsministern menade också att demokratin i längden hotas om inte de folkvalda politikerna kan leverera.

– Jag är uppriktigt orolig om vi ska ha samma utveckling i Sverige som vi såg i USA. Om det politiska systemet inte levererar tappar människor förtroende för demokratin. Vi har ansvaret som politiska ledare att se till att demokratin fungerar och att vi kan leverera också en besvärlig parlamentarisk situation.

Men Vänsterpartiet, som regeringen förhandlar om budgeten med, tycker inte alls om att Löfven öppnar för samtal om skatterna med borgerliga partier.

– Regeringen kan ju inte bryta ingångna avtal eller överenskommelser som man redan har gjort. Det är helt uteslutet, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt till TT.

Publisert: