Bildt: ”Det kommer något gott ur brexit”

Foto: Elvira Pihl / AFTONBLADET/85768 /ELVPIH
Carl Bildt.
SAMHÄLLE

EU dras med stora problem på flera fronter - Trump, Putin och brexit.

Men förre utrikesminister Carl Bildt (M) tror att unionen kommer att stärkas av utmaningarna.

– Det finns nu ett nytt allvar i diskussionen om EU. Det tror jag är positivt, säger han.

På lördag, den 25 mars, firas 60 årsjubileet av Romfördragets undertecknande.

Fördraget, som signerades av sex länder, ses som startskottet och grunden till den Europeiska union som finns i dag. Det hela ska högtidlighållas under toppmötet i Rom, där EU:s stats- och regeringschefer deltar.

Men samtidigt som EU firar så dras unionen med stora problem.

I dag meddelade den brittiska regeringen med premiärminister Theresa May i spetsen att man ska utlösa artikel 50 i Lissabonfördraget i nästa vecka. Det innebär att britterna efter förra årets folkomröstning, där brexit-sidan vann, nu inleder processen mot att lämna EU.

Bildt inte orolig

Den fråga som många ställer sig är hur britternas relation med de resterande 27 EU-länderna ska se ut framöver, bland annat när det gäller handel och fri rörlighet.

Sveriges förre utrikesminsiter Carl Bildt (M) ser en snårig process framför sig.

– Först har du en utträdesförhandling som är besvärlig. Men det viktiga är ju att britterna måste klargöra vad de vill med den nya relationen. Det är först när de har klargjort vad de egentligen vill som EU kan få fram ett förhandlingsmandat för att försöka åstadkomma detta. Det kommer ta tid, säger han.

Senare i år genomförs flera nationella val inom EU, som är kritiska för unionens framtid. I Frankrike har Nationella Frontens Marine Le Pen utlovat en omröstning om en ”frexit” om hon vinner presidentvalet.

Men Carl Bildt, som i dag deltog i en debatt med Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski på EU-kommissionens representation i Stockholm, säger att han inte är orolig för unionens framtid.

– Nej. Jag kan vara orolig för olika detaljer i diskussionen och att man inte tar utmaningarna på tillräckligt stort allvar, men inte för den grundläggande överlevnaden.

”Finns ett nytt allvar”

Tvärtom så tror Bildt att det för EU kan komma något gott ur den nu så stökiga situationen.

– Kombinationen av Putin, brexit och Trump medför att det finns ett nytt allvar i diskussionen om EU. Det tror jag är positivt.

Han säger att det nu finns ett allvar i diskussionen kring EU som han inte sett tidigare.

– Putin är ett problem, Trump är ett annat problem. Brexit är ett tredje. Vi inser att det instrument som vi har i form av den europeiska unionen är något ganska värdefullt för våra respektive samhällen. Då blir diskussionen om vad vi ska göra med detta lite mer allvarlig än när man bara håller på att klagar på detaljer.

Britterna kommer att utlösa artikel 50 den 29 mars. Då inleds tre processer.

EU:s stats- och regeringschefer ska först samlas till ett extra toppmöte för att anta sina riktlinjer inför förhandlingarna. Därefter kommer EU-kommissionen formellt att föreslå att förhandlingarna inleds, varpå medlemsländerna slutligen ger sitt tillstånd till EU:s förhandlare Michel Barnier att dra i gång arbetet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brexit

EU

Carl Bildt