Wikströms sjukskrivning förlängs

SAMHÄLLE

I början av maj sjukskrevs sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) för utbrändhet.

Nu står det klart att hans sjukskrivning förlängts till mitten av augusti.

– Planen är att han ska vara tillbaka efter sommaren, säger pressekreteraren Joanna Abrahamsson.

Den 5 maj stod det klart att Gabriel Wikström (S), minister för folkhälsa, sjukvård och idrott sjukskrevs efter att ha visat symtom på utbrändhet. I en intervju med Dagens Nyheter berättade han om sina problem, som bland annat inneburit spänningshuvudvärk och hjärtklappning.

–  Jag har haft känningar under en längre tid. Det har kommit smygande och sedan accelererat, sa han.

Wikström, 32, berättade också öppet om att han tidigare i livet, som 23-åring, drabbats av utmattningsdepression och att han trodde att han lyckats ”dra i handbromsen tidigare” än förra gången.

Hans portfölj övertogs temporärt av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Wikströms sjukskrevs till en början två veckor i taget, men han slog i intervjun med DN fast att frånvaron skulle komma att förlängas.

Nu står det klart att han blir borta hela sommaren och att hans comeback är planerad till mitten av augusti.

– Han är sjukskriven under sommaren till mitten av augusti. Planen är att han ska vara tillbaka efter sommaren. Det är det besked jag kan ge just nu, säger pressekreteraren Joanna Abrahamsson.

Wikström fick stöd från många i den politiska sfären efter sitt besked, bland annat från KD-profilen Sara Skyttedal som också valde att berätta om sina egna problem. Hon sa bland annat att hon inte skulle klara av sina politiska uppdrag utan medicinering.

ARTIKELN HANDLAR OM