Tidigare M-topparnas kritik mot Kinberg Batra

Skaran tidigare M-ministrar som kritiserar Anna Kinberg Batras nya SD-strategi växer och växer.

Förutom Mikael Odenberg går även Sven Otto Littorin ut och vill att M vänder sig till S.

”Odenberg öppnar Pandoras ask”, skriver han på Facebook.

Tidigare försvarsministern Sten Tolgfors frågar sig om Moderaternas närmande till SD verkligen är det bästa för partiet.

Flera ministrar i Fredrik Reinfeldts regering har det senaste dygnet uttalat sig om det nya politiska landskapet där Moderaterna sträckt ut en hand till Sverigedemokraterna.

I en debattartikel på DN skriver Mikael Odenberg (M), tidigare försvarsminister, att M måste ge besked i regeringsfrågan. Enligt honom står Sverige inför gigantiska utmaningar, bland annat vad det gäller invandringspolitik och bostadspolitik. Något som varken en S-regeringen eller alliansregering klarar utan samarbete.

”Har öppnat Pandoras ask”

Samtidigt kallar han SD:s ekonomiska politik och budgetmotioner för ”rena skämtet”. Slutsatsen blir därmed att M måste stänga dörren till SD och istället vända blicken mot Stefan Löfven.

”Därför bör vi vara öppna för en regering mellan M (alliansen) och S” skriver Odenberg.

På måndagen gav sig även Sven Otto Littorin (M), tidigare arbetsmarknadsminister, in i debatten. I ett långt inlägg på Facebook backar han upp sin förre ministerkollega.

”Odenberg öppnar Pandoras ask och släpper ut en enorm elefant i det politiska rummet. Det gör han rätt i. Utgångspunkten är nämligen den bästa tänkbara: fokus på bollen.”

Littorin argumenterar för att det visserligen finns problem med ett S och M-samarbete. Många kommer med stor sannolikhet att känna sig vilsna om konfliktytan står mellan ”pragmatiker och populister” i stället för ”höger och vänster”.

Tycker M bör göra upp med S

Hans starkaste invändning är att en sådan konstellation skulle gynna partier på ytterkanten, som SD och V. Littorin avslutar resonemanget med orden: ”Och vad tycker jag då om den övergripande frågan? Bör Moderaterna/Alliansen göra upp med S? Ja, det tycker jag. Om innehållet i en överenskommelse är tillräckligt bra. Formen för en sådan överenskommelse kan diskuteras. Likaså vad som ska anses vara ”tillräckligt bra”. Det är innehållet som avgör.”

Den tidigare biståndsministern Gunilla Carlsson (M) har också kommenterat Odenbergs debattartikel. ”Välskrivet, som vanligt av Mikael” skriver hon på Facebook. I en kommentar till Aftonbladet skriver däremot att hon stödjer Anna Kinberg Batras linje i frågan om hur M ska hantera SD.

Tolgfors: ”Är avgränsat samarbete möjligt?”

Sten Tolgfors (M), tidigare försvars- och handelsminister frågar sig i ett inlägg på Facebook om Moderaternas nya strategi mot Sverigedemokraterna verkligen är den rätta. ”Är avgränsat samarbete med SD möjligt? Är det önskvärt? Påverkar man varandra vid samarbete? Påverkas det politiska klimatet av detta? Går det att räkna med att få stöd utan att ge det SD önskar? Är detta i så fall bättre eller sämre än blocköverskridande samverkan? Det vill säga vad blir slutsatsen för framtiden - både det närmast liggande dryga året och också tiden efter valet. För mig är det svårt att se att det är möjligt att särskilja den kort- och långsiktiga diskussionen, eftersom de är funktioner av varandra.” skriver han.

Aftonbladet har sökt Anna Kinberg Batra för en kommentar. Hennes presschef Linda Norberg hänvisar till ett uttalande dom M-ledaren gav under söndagen:

”Moderaterna vill göra Sverige starkare och söker därför mandat för en ny alliansregering och för att byta ut Stefan Löfven. Varken SD eller V, som båda har auktoritära rötter, är aktuella att regera med. Jag vill hålla ihop alliansen även efter valet och då är Moderaterna beredda att ta ansvar”, säger Anna Kinberg Batra i kommentaren.

Aftonbladet har utan framgång sökt Sten Tolgfors och Gunilla Carlsson.

Publisert: