Reklamkaos och folkets frågor i sista duellen före valet

Statsministerduell i TV4

avAdam Westin, Christoffer Nilsson

SAMHÄLLE

I kväll möttes statsministerkandidaterna i valrörelsens sista debatt.

Vanligt folk ställde frågor till Kristersson och Löfven om klimatet, vården, framtiden och integrationen.

Det hettade aldrig riktigt till.

På lördagskvällen hölls den sista duellen mellan Stefan Löfven och Ulf Kristersson före valdagen.

TV4:s upplägg var att vanliga medborgare ställde frågor till statsministerkandidaterna. Men även välbekanta Claes Elfsberg ställde en fråga, nyhetsankaret som under uppmärksammade former tvingades lämna sitt jobb på SVT.

1 av 7 | Foto: Björn Lindahl

– Det handlar om den förskräckliga ålderdiskrimineringen. Numera är vi många som passerar 67 års ålder som inte i första hand längtar efter att mata duvor eller spela golf. Vi vill fortsätta yrkesarbeta och bidra till det allmänna välståndet också, sa Elfsberg.

”Sluta se på äldre som de om de inte kan”

Stefan Löfven var den som först fick svara Elfsberg.

– För det första ska vi skärpa lagstiftningen på det sättet så att det blir direkt emot lagen att åldersdiskriminera. Vi behöver så många som du och alla andra som vill, kan och orkar att jobba, sa Löfven och lyfte fram överenskommelsen om höjd pensionsålder till 69 år.

Ulf Kristersson svarade att han är glad att man kommit överens om en höjd pensionsålder.

Men han menade att det behövs mer än lagstiftning.

– Det krävs en mental förändring i samhället. Sluta se på äldre personer som några som inte kan saker, säger Ulf Kristersson.

Reklam bröt mitt i försvarsfrågan

Många reagerade mot en reklammiss av TV4 i duellens inledning.

”Hur stort är målet med värn...”

Mer än så hann tittarna inte uppfatta om programledaren Jenny Strömstedts fråga om det svenska försvaret. Hon avbröts mitt i frågan – och TV4 gick till ostreklam i stället för att visa svaren från Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M).

När statsministerduellen i TV4 senare återupptogs hade man lämnat försvarsfrågorna bakom sig – för att i stället ta upp frågor om åldersdiskriminering.

Magnus Törnblom, presschef på TV4, kommenterar reklamtabben.

– Det var väldigt olyckligt att det bröts för reklam där det inte skulle och att tittarna missade en liten del av sändningen. Det var ett reklamblock som gick igång på en plats där det inte skulle och vi undersöker exakt vad det berodde på. 

ARTIKELN HANDLAR OM