Kristersson samlar sin innersta krets

avKenan Habul, Pär Karlsson

Här har M-ledaren Ulf Kristersson samlat sin innersta krets.

Han firar sin ettårsdag som Moderatledare med att förbereda sig inför det andra mötet med talmannen – och för ett eventuellt maktövertagande.

”Jag tar en dag i taget”, skriver han på Instagram.

I dag är det exakt ett år sedan Ulf Kristersson tog över som ledare för Moderaterna då han efterträdde Anna Kinberg Batra. I sitt första tal som nyvald partiledare sa Kristersson att hans viktigaste uppgift var att ”gjuta gemensamt mod” i partiet.

”... Det har varit otroligt intensivt – men också väldigt roligt. Både allvar och skratt. Det har faktiskt till del varit precis som jag kunde föreställa mig att det skulle bli - och till del både lättare och svårare än många nog tror”, skriver han på Instagram.

På årsdagen har Kristersson samlat sin innersta krets inför morgondagens möte med talmannen Andreas Norlén, som i morgon ska träffa alla partiledare.

1 av 5 | Foto: LINA LARSSON
Gunnar Strömmer, Moderaternas partisekreterare.

”Väldigt mycket hysch-hysch”

M-ledaren har lagt upp en bild som visar upp delar av den moderata hjärntrusten. Enligt vad Aftonbladet erfar handlar deras möten bland annat om äntringsförberedelser inför ett eventuellt maktövertagande.

– Det är väldigt mycket hysch-hysch kring den här gruppen, som består av seniora personer i partiet. De är få som vet när de träffas, vad de pratar om eller vad de kommer fram till, säger en M-källa.

Där finns flera kända ansikten, som partisekreteraren Gunnar Strömmer och ekonomisk-politiska talespersonen Elisabeth Svantesson.

Men bland Kristerssons närmaste förtrogna finns också flera personer som inte är lika kända för allmänheten, men som ändå har ett stort inflytande. Det handlar bland annat om Mikael Sandström, före detta statssekreterare i samordningskansliet i den förra alliansregeringen.

Hyllar sina medarbetare och familj

Nyligen stod det klart att han återvänt till politiken för att agera som rådgivare åt M-ledaren i den process som nu pågår där Kristersson försöker hålla ihop Alliansen och bilda en ny borgerlig regering.

Bland doldisarna finns också tidigare budgetchefen Laura Brandell Tham, stabschefen Johan Stuart och presschefen Cherine Khalil.

De två sistnämnda arbetade med Kristersson när han var socialförsäkringsminister och återvände till hans team när han blev partiledare.

Med i den innersta kretsen finns också Tobias Billström, som inte syns på bilden.

I sitt inlägg på Instagram skriver Kristersson:

”Just nu befinner vi oss i den märkliga tiden efter valet men före regeringsbildning. Och jag tar en dag i taget, härnäst morgondagens andra samtal med talmannen Andreas Norlén. Här tillsammans med laget som just nu operativt arbetar med talmansrundor, förhandlingar och regeringsförberedelser. Tusen tack till dem!”

Han passar också på att hylla sin familj hemma i Strängnäs:

”Och tack till min familj – min fina flickflock i Strängnäs – som gör att det allra bästa ibland har varit att bara rymma hem och tänka på helt andra saker!”

ARTIKELN HANDLAR OM