Flera M-förbund vill skicka Hanif Bali till Bryssel

Riksdagsledamoten Hanif Bali är en av de mest kända moderata företrädarna.

Flera av M:s länsförbund har nu nominerat honom till Europaparlamentet inför valet 2019.

– Det är en intressant tanke, nomineringarna har fått mig att börja fundera i de banorna, säger Bali.

Hanif Bali (M).
Hanif Bali (M).

Det är långt till valet till EU-parlamentet 2019 men redan nu har arbetet inletts i partierna inför valrörelsen.

För Moderaterna var EU-valet i maj 2014 en katastrof. Man fick bara 13,7 procent av rösterna vilket innebar att man förlorade ett av sina fyra mandat.

I dag företräds man av Gunnar Hökmark, Anna Maria Corazza Bildt och Christofer Fjellner.

Nu har arbetet inletts med att vaska fram de kandidater som ska finnas på listan nästa gång.

Det står nu klart att flera M-distrikt har nominerat riksdagsledamoten Hanif Bali, som de senaste åren blivit en av de mest kända M-politikerna i landet, bland annat genom sin framfart på sociala medier där han är både avskydd och älskad.

Bali, i dag ledamot i näringsutskottet, vann nyligen provvalet i Stockholms län men petades ned till en sjundeplats på riksdagslisten, som dock är valbar plats.

Bali nominerad till EU-parlamentet

2016 petades han och kollegan Niklas Wykman från uppdrag i riksdagen efter att de röstat emot partilinjen.

Styrelsen i M:s länsförbund i Dalarna har enhälligt nominerat Bali till Europaparlamentet. Ordförande Carl-Oskar Bohlin Bali tror att han skulle kunna bli ett draglok i valrörelsen.

– Valrörelserna inför EU-valen i Sverige har nästan alltid slutat med en tävlan i symbolpolitik och politisk posering. Moderaterna kan och bör inte delta i en sådan tävling med populistiska förtecken. Vi kan dock representeras av någon som på allvar gör upp med den och går vinnande ur diskussionen på ett sätt som gör att utrymmet för att diskutera moderat politik blir större.

Även styrelsen i länsförbundet i Västerbotten har nominerat Bali. Han är en av flera lokala och nationella partiföreträdare man lyfter fram när man nominerar.

– Hanif Bali är väldigt populär bland våra medlemmar i Västerbotten. Han sticker ut och vi behöver duktiga företrädare i Bryssel som sticker ut och hörs i debatten. Han skulle kunna vara en av flera bra företrädare i EU-parlamentet, säger Edward Riedl, ordförande i länsförbundet i Västerbotten.

En annan som förbundet nominerat är Anna Maria Corazza Bildt, som redan i dag sitter i EU-parlamentet.

Enligt vad Aftonbladet erfar har Bali också nominerats av M-förbunden i Sörmland, Skåne och Stockholms län samt Gotland.

Hanif Bali själv säger att det är glädjande att vara så pass populär.

– Jag är väldigt tacksam för stödet. Jag vann ju provvalet till riksdagen och att sedan att nu få nomineringar från gräsrötter. Det är ett kvitto på det hårda arbete man gör.

”Börjat fundera i de banorna”

Och han utesluter inte alls att det kan bli aktuellt med en flytt till Bryssel.

– I och med att många av mina hjärtefrågor till större del har förflyttats till EU, särskilt migrationsfrågan och gränsskyddet, så vore det en intressant tanke. Alla de här sakerna ligger mig nära om hjärtat. Nomineringarna har fått mig att börja fundera i de banorna, säger han.

Han är dock tydlig med att riksdagsvalet 2018 är det han prioriterar mest framöver.

– Det är där jag står på listan och ska möta väljarna.

Känner du att du inte får tillräckligt tunga poster på hemmaplan?

– Jag har ju kanske inte de finaste titlarna, men det är ju ingen som tror att det inte är mina fingeravtryck över Moderaternas migrationspolitik. Så inflytande har jag. Min främsta motivation i politiken är inte fina titlar.

Nomineringstiden till EU-listan går ut 31 december 2017.

Publisert:

LÄS VIDARE