Flyktingmottagandet i Sverige

Trycket ökar på att Löfven ska synas mer

Av: 

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

Stefan Löfven reser runt i Europa för att övertala EU:s ledare att ta ett större ansvar i flyktingkrisen.

Men nu ökar trycket på att statsministern ska synas mer – på hemmaplan.

– Svenska folket förväntar sig en oerhörd närvaro av statsministern i ett sånt här läge, säger en S-källa.

Flyktingkrisen ligger högst upp på den politiska agendan. Statsminister Stefan Löfven har hållit en rad möten med internationella toppar där flyktingfrågan stått i fokus.

– Vi måste ha en ny ordning för hur vi i Europa samlat ska ta ansvar för det här. Vi behöver en ny Dublinförordning helt enkelt. Det är dags att dra i gång den diskussionen på riktigt, sa Löfven senast vid EU:s möte i Valletta på Malta.

Han och regeringen upprepar gång på gång att hela EU måste hjälpas åt med flyktingarna och att Sverige, Tyskland och Österrike tar ett alltför stort ansvar.

"Förväntar sig närvaro"

Men det räcker inte, menar hans partikamrater.

Aftonbladet har talat med socialdemokrater på olika politiska nivå. Flera framhåller att statsministern måste bli mer synlig i Sverige.

– Våra medlemmar undrar var han är, varför han inte syns. Hela svenska folket förväntar sig en oerhörd närvaro av statsministern i ett sånt här läge, säger en riksdagsledamot.

Bland S-profiler som Aftonbladet har talat med finns också en oro över att förändringen i flyktingpolitiken nu sker så snabbt att partiet inte riktigt hänger med.

– Tillfälliga uppehållstillstånd och gränskontroller hade varit otänkbara för några månader sedan. Var är vi om tre veckor, om det fortsätter så här?

"Ingen enkel sits"

Samtidigt finns en stor förståelse för det arbete som Stefan Löfven och partiledningen lägger ned.

– Det är ingen enkel sits han har, i det här politiska läget. Vi är ju beroende av att kunna samarbeta med andra, både i Sverige och i EU, säger en socialdemokrat.

Stefan Löfven har tidigare fått kritik för att vara alltför passiv i flyktingfrågan, från samarbetspartnern Miljöpartiet.

– Han måste ut och visa ledarskap, har grön ungdoms avgående språkrör Lorentz Tovatt sagt.

Jämtin: Stämmer helt enkelt inte

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin håller inte alls med om bilden av en osynlig statsminister.

– Jag för samtal med kommunalråden och gör ofta besök i kommunerna. Och delar så klart bilden som de ger att situationen är ansträngd i många kommuner, men långtifrån alla. Men åsikter om hur synlig statsministern är stämmer helt enkelt inte. Stefan Löfven har varit publik nästan varje dag under den här flyktingkrisen och svarat på frågor från media, säger hon.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 30-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingmottagandet i Sverige

Stefan Löfven

Europa