Ministern sågar Batra om flyktingar

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Kristina Persson: Hon borde sätta ner foten

1 av 2 | Foto: LOTTE FERNVALL
Kristina Persson (S).

Att Anna Kinberg Batra vill att hela EU ska hjälpas åt att ta emot flyktingar klingar falskt, menar framtidsminister Kristina Persson (S).

Detta eftersom M-ledaren inte vill tvinga svenska kommuner att hjälpa till.

– Hon måste sätta ned foten och ge motstånd mot de mörkare krafter hon har i sitt parti och som vill stå för en mer reaktionär och flyktingfientlig linje, säger Persson.

I kväll drabbar Sverige och Danmark samman i en tv-debatt om flyktingar som sänds i båda länderna, i Sverige på SVT 1 klockan 22.00. I den ena ringhörnan står Kristina Persson, framtidsminister (S), i den andra invandrings-, integrations- och bostadsminister Inger Stöjberg från Danmark.

– Vi ska diskutera flyktingsituationen och vår olika syn. Vi tar emot väldigt många fler flyktingar än Danmark och de har dessutom ett undantag från att medverka i EU:s flyktingpolitik, vilket är beklagligt. Men det hindrar inte att de skulle kunna ställa upp och vara solidariska i den här akuta och krisartade situation som vi fått i Europa, säger Kristina Persson.

Uppmanar M-ledaren att sätta ned foten

Men det är inte bara Danmarks agerande Kristina Persson vänder sig mot. Även Anna Kinberg Batra får sig en släng av sleven.

M-ledaren har tidigare framhållit att hon, liksom den svenska regeringen, vill att alla EU-länder ska hjälpas åt att ta emot flyktingar. Samma press har Kinberg Batra däremot inte velat sätta på de svenska kommunerna, vilket Persson är mycket kritisk till.

– Precis som Europa ska dela på ansvaret solidariskt ska Sveriges kommuner göra det. Det är inte rimligt att ett antal väldigt rika kommuner, ofta M-styrda, bara tar emot en eller två flyktingar per tusen invånare, medan andra tar emot hundra på samma antal, säger Persson.

Flera av de kommuner som tar emot en liten andel flyktingar styrs av Moderaterna, har Aftonbladets tidigare granskning visat.

– Jag tycker Anna Kinberg Batra måste sätta ned foten och ge motstånd mot de mörkare krafter hon har i sitt parti och som vill stå för en mer reaktionär och flyktingfientlig linje.

”Mindre tydlig än Reinfeldt”

Moderaternas senaste förslag om att fördela om biståndet för att istället hjälpa flyktingar i närområdet vinner inget gehör hos Kristina Persson. Hon menar att Sverige både måste hjälpa till i närområdet, vilket redan görs, och hjälpas åt solidariskt på hemmaplan.

– Det finns inget antingen eller. Jag tycker kommuner som Danderyd, Vellinge och Vaxholm borde skämmas för att de inte vill ta emot fler och att Moderaterna inte vill ställa upp på en solidarisk fördelning i Sverige.

Enligt Kristina Persson är Anna Kinberg Batra "mindre tydlig" i dessa frågor än sin företrädare, ex-statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Så har jag uppfattat det. Det här, oviljan att ställa upp solidariskt, är uttryck för en mindre tydlig linje, säger hon.

Kristina Persson är ansvarig för framtids- och nordenfrågor i Stefan Löfvens regering.

M: Inte värdigt

Tomas Tobé, Moderaternas partisekreterare, kommenterar kritiken från Kristina Persson:

– Det är inte värdigt att en regeringsföreträdare lägger sin tid på att tala illa om en politisk motståndare istället för att ta tag i de samhällsutmaningar som Sverige står inför. Vi behöver en bättre fungerande integrations- och migrationspolitik, säger han.

Publicerad: