Gabriel Wikström

Suhonen: ”S rundar sina medlemmar”

Av: 

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

Stefan Löfvens olika flyktingbesked sänkte S i valet, enligt partiets valanalysgrupp.

Daniel Suhonen, chef för tankesmedjan Katalys, menar att det visar att S måste börja lyssna på sina medlemmar.

SSU oroas av att S tappar bland unga väljare.

– Sossarna måste sluta se unga medlemmar i partiet som kuttersmycken, säger ordföranden Philip Botström.

Valanalysens ordförande Gabriel Wikström, tidigare minister för sjukvård och folkhälsa (S), har tidigare berättat om arbetsgruppens slutsatser för Aftonbladet.

– Vi pekar särskilt ut två områden som haft betydelse för valresultatet, det är migrationen och sjukvården, säger Wikström, som presenterade analysen i sin helhet i dag.

Daniel Suhonen, som förutom chef på Katalys också är en av initiativtagarna till nya S-föreningen Reformisterna för ökad idé- och reformdebatt, har tagit del av medias rapportering inför valanalysen.

Rundar medlemmar

Han är inte förvånad över att Stefan Löfvens sena besked om flyktingpolitiken inför valet 2018 fick avgörande betydelse för valresultatet. Många medlemmar var mycket upprörda över den nya hårdare linjen och kände inte igen sitt parti.

Men i stället för att ta diskussionen med sina kritiker körde S-ledningen på med sin utstakade väg mot valet.

– I avgörande politiska strider, som migrationsfrågan till exempel, rundar man sina medlemmar och kongressen i stället för att använda dem till att ha en ärlig och komplicerad debatt om svåra saker, säger Suhonen.

– Genom att inte ta debatten i de organ som finns på ett seriöst sätt, och lösa ut konflikten med ett politiskt ställningstagande, så får man hantera skiten senare i stället.

Fråga om resurser

I valanalysen konstateras också att S hade svårt att locka väljare på landsbygden, bland arbetare och unga men också i frågor som rör till exempel pensioner och sjukvård.

Här, menar Suhonen, krävs en ny riktning – där den ekonomiska politiken sätts under lupp.

– Det hänger ihop med att den offentliga sektorn hela tiden ska svälta, med låga löner och dåliga arbetsvillkor för sjukvårdens personal. Att det inte går att få tag på personal eller att ingen vill utbilda sig till dessa yrken är ju en fråga om bristande resurser och dålig arbetsmiljö, säger han.

”Sluta se unga som kuttersmycken”

Ungdomsförbundet SSU:s ordförande menar att valanalysen gör det ”lite väl enkelt för partiet” i frågan om de yngsta väljarna.

–  Tittar man på S väljarkår och medlemsbas så håller den på att dö ut och man attraherar inte unga. Tyvärr lämnar valanalysgruppen inga skarpa rekommendationer för hur partiet ska vända den trenden.

Botström framhåller att S gick till val med färre unga på sina listor än vid förra valet 2014, vilket han menar är fel väg att gå.

– Sossarna måste sluta se unga medlemmar i partiet som kuttersmycken och något man mest har nytta av när man ska knacka dörr åt partiet i valrörelser, säger han.

 

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!


Socialdemokraternas valanalys

Så skriver man i valanalysen om flyktingbeskedet i maj 2018

”Beskedet hade under våren föregåtts av tydliga signaler från Socialdemokraterna om att partiet framöver skulle komma att skärpa politiken i frågor som den grova brottsligheten, kraven på att invandrare att lära sig svenska, stopp för arbetskraftsinvandring till jobb där det inte rådet brist etc. Den förändrade retoriken på dessa områden möttes av viss kritik från delar av partiet. Kritiken blev dock betydligt hårdare efter beskedet om att den dittills tillfälliga migrationspolitiken skulle komma att ligga fast under nästkommande mandatperiod. Det står i efterhand klart att retoriken i samband med presentationen blev onödigt hård. Det blev dock uppenbart att kritiken inte bara handlade om tonalitet och retorik utan att omsvängningen av migrationspolitiken inte hade förankrats tillräckligt väl i partiet. Den interna konflikt, som utspelades i media, skadade naturligtvis Socialdemokraternas trovärdighet i migrationsfrågan och reste frågetecken kring partiets framtida färdriktning.”

ANNONS

Stoppa myggen! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel! VINNARE av Aftonbladets test av bästa myggmedel 2022!

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Löfvens flyktingbesked sänkte S i valet

ÄMNEN I ARTIKELN

Gabriel Wikström

Daniel Suhonen

Stefan Löfven

Socialdemokraterna