De kan ersätta Hadzialic

avAnette Holmqvist, Pär Karlsson

1 av 6 | Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ebba Östlin är Botkyrkas kommunalråd och har flera gånger har utsetts av regeringen till utredare i migrations- och skolfrågor.

Gymnasieminister Aida Hadzialic (S) åkte fast för rattfylla och lämnade regeringen.

Enligt vad Aftonbladet erfar finns flera kandidater för att ersätta henne på posten.

Det handlar bland annat om ex-ministern Lena Hallengren och Botkyrkas kommunalråd Ebba Östlin.

I lördags meddelade gymnasieminister Aida Hadzialic (S) att hon lämnar sin post i regeringen. Anledningen var att hon bara två dagar tidigare hade kört bil efter att ha druckit två glas vin. Hadzialic fastnade i en poliskontroll med 0,2 promille alkohol i blodet på vägen från Köpenhamn till Malmö.

Vill behålla balansen i regeringen

Statsminister Stefan Löfven (S) har de senaste dagarna varit på resa i Jordanien och Serbien. Men han har samtidigt sagt att högskoleminister Helene Hellmark Knutsson (S) på kort sikt tar över ansvaret för Hadzialic frågor. Hur det blir längre fram ska han återkomma till.

Enligt vad Aftonbladet erfar kommer statsministern att vilja ersätta Hadzialic för att fördelningen av statsråd mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet ska bli intakt. Innan gymnasieministern avgång fanns det 18 S-ministrar och sex stycken från de gröna. Av dem har hälften varit kvinnor, hälften män.

Flera kandidater

Flera källor som Aftonbladet talat med pekar ut flera tänkbara ersättare – alla kvinnor och socialdemokrater. Det handlar bland annat om Lena Hallengren, som var biträdande utbildningsminister 2002-2006. I dag är hon ordförande i riksdagens utbildningsutskott.

Det som sägs tala för henne är förutom att hon kan frågorna och har statsrådserfarenhet, är att hon har sina rötter i Kalmar och inte i Stockholm, vilket flera andra av kandidaterna har.

– Men det som talar emot henne är att Löfven inte utsåg henne till minister redan från början, när han verkligen behövde folk med ministererfarenhet, säger en S-källa.

En annan kandidat som lyfts fram är Botkyrkas kommunalråd Ebba Östlin, som flera gånger har utsetts av regeringen till utredare i migrations- och skolfrågor.

Dessutom nämns riksdagsledamoten Åsa Westlund, tidigare EU-parlamentariker, i spekulationerna om vem som kan tänkas ta över efter Hadzialic. Det gör även nuvarande parlamentarikern Jytte Guteland, tidigare SSU-ordförande.

Kan flytta frågor

Enligt vad Aftonbladet erfar finns också en annan tänkbar lösning. Den skulle vara att delar av Aida Hadzialic tidigare frågor, framför allt de som rör kunskapslyftet, flyttas över till arbetsmarknadsdepartementet där Ylva Johansson är chef. Det skulle innebära att en ny S-minister placerades på hennes departement.

ARTIKELN HANDLAR OM