Krisen i Miljöpartiet

Lövin om språkrörens besked: ”Det var ett bra beslut”

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Biståndsminister Isabella Lövin är favorit att ta över som kvinnligt språkrör om Åsa Romson tvingas bort ur MP-toppen.

Statsrådet välkomnar att språkrören nu låter partiet avgöra om de har tillräckligt med stöd.

– Det var ett bra beslut, säger hon.

Efter en kaotisk tid för Miljöpartiet meddelade språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson i går att de vill pröva om de har tillräckligt med stöd i partiet för att sitta kvar efter kongressen i Karlstad den 13-15 maj.

Båda vill sitta kvar men vill ha ett "starkt och tydligt mandat från rörelsen" för att kunna leda den nystart partiet planerar. Valberedningen, som tidigare föreslagit att de nuvarande språkrören ska sitta kvar, ska nu ta ett varv till i partiet för att se vilka som de tycker ska leda MP framöver.

Omgående satte spekulationerna i gång om att framför allt Åsa Romson hänger löst på sin post. Enligt EU-parlamentarikern och ex-språkröret Peter Eriksson är hennes låga förtroendesiffror bland väljarna ett problem för henne.

– Går man in i en valrörelse med så låga förtroendesiffror som hon har i dag, då är det väldigt svårt. Det är en faktor som valberedningen måste ta hänsyn till, sa Eriksson i går.

Riksdagsledamoten Anders Schröder (MP) sa samma sak till Gefle Dagblad.

SE OCKSÅ

MP-toppar kräver Romsons avgång

”Krävs en nystart”

Samtidigt har biståndsminister Isabella Lövin internt pekats ut som den hetaste kandidaten att ta över på posten om Romson tvingas lämna. Enligt uppgifter till Aftonbladet har Lövin ett starkt stöd i den gröna rörelsen.

Biståndsministern, som just nu befinner sig på resa i Nepal, säger i en kommentar till Aftonbladet att hon tycker att språkrörens beslut var bra.

– Det krävs en nystart för att återvinna det förtroende som väljarna gav oss för att vi ska komma igenom denna kris starkare, ta regeringsansvar och driva vår sakpolitik.

Isabella Lövin vill inte gå in på om hon själv skulle kunna tänka sig att kandidera som kvinnligt språkrör för MP.

– Nu är det upp till valberedningen och kongressen att säga sitt.

I en intervju med Dagens Nyheter säger Lövin att hon är "glad för det stöd" hon har för sitt arbete.

Enligt uppgifter till Aftonbladet spekuleras det även andra namn internt i Miljöpartiet. Det handlar om kulturminister Alice Bah Kuhnke och Karolina Skog, kommunalråd för MP i Malmö.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Portugal–Tyskland i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Sverige år 2028 – om MP styr

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i Miljöpartiet

Isabella Lövin

Åsa Romson

Gustav Fridolin

Miljöpartiet