FN:s klimatmöte i Paris

Isabella Lövin fick kämpa mot gråten i MP-tal

Av: 

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

SUNDSVALL. Isabella Lövin hade nära till tårarna när hon öppnade MP:s kommun- och landstingsdagar.

Hon var starkt berörd när hon pratade om Donald Trump – och pekade ut sina partikamrater som en avgörande motvikt i gröna frågor.

– Ni står för lösningarna när de andra bara pekar på problem, ni är populismens motpol.

När Lövin nu åker vidare till klimattoppmöte i Marrakech tar hon med sig ett löfte om ytterligare 250 miljoner kronor i klimatbistånd till fattiga länder.

Delegationer från 196 länder är just nu samlade i Marrakech, Marocko, för Cop22. Mötets främsta agenda handlar om att göra politikernas löften från det historiska klimattoppmötet i Paris förra året till verklighet. Samtidigt träffas Miljöpartiet i Sundsvall, en samling som inleddes för en stund sedan med tal av språkröret och klimatministern Isabella Lövin, som efter MP-mötet åker vidare till Marocko.

Trump ett klimathot

När hon öppnade partiets möte i Sundsvall slog hon i tal fast att det är av största vikt att världens länder fortsätter att stå bakom de utfästelser som gjordes i Paris. Hon menar att det är särskilt avgörande nu, efter valet av Donald Trump som president i USA.

– De uttalanden han gjort under valrörelsen, där Trump har talat om att USA ska dra in alla pengar till FN:s klimatfond, är mycket allvarliga och kan mycket väl inträffa. Det kommer att få mycket stor negativ inverkan, säger Lövin till Aftonbladet.

I inledningen av sitt tal var hon starkt berörd.

– Det gör ont att förlora, man ska vara en god förlorare, men när det man förlorar är viktigt gör det verkligen ont, sa hon och framhöll att ingenting kan vara viktigare än visionerna om en bättre och mer rättvis och hållbar värld.

Efteråt, när Isabella Lövin träffade media, bekräftade hon att hon kände sig berörd.

– Ja, den här veckan så är det nog många som har känt en väldig sorg av utgången av USA-valet och vi måste nu bara kavla upp ärmarna och jobba för de goda krafterna.

Isabella Lövins kamp mot gråten är inte den första gången som ett MP-språkrör blir berörd. När ex-ledaren Åsa Romson skulle presentera skärpta regelverk på migrationsområdet var hon mycket nära att brista ut i gråt.

Stöd till klimatsatsningar

Som ansvarig för klimatfrågorna i regeringen ägnade Isabella Lövin så klart en stor del av sitt tal åt denna fråga. Bland annat berättade hon att regeringen lovar att avsätta ytterligare 250 miljoner kronor till klimatbistånd till fattiga länder, en nyhet hon tar med sig till Marrakech och som Aftonbladet kunde berätta om redan i morse.

– I Paris lovade vi att fördubbla vårt klimatbistånd. Med 250 miljoner kronor extra 2016 och 2017 överträffar vi det löftet.

Klimatbiståndet ska gå till saker som att underlätta för fattiga länder att få fart på sitt klimatarbete och att ställa om till förnybar energi. Det kan handla om ökad möjlighet att följa och analysera de utsläpp man gör, men också stöd till verksamheter som gör länder mindre utsatta för klimatets härjningar, som till exempel ökenutbredning och orkaner.

Isabella Lövin avslutade sitt tal med att citera Martin Luther King.

Hon sa:

– Han sa inte "I have a problem, han sa I have a dream". Så låt oss berätta om vår dröm, vår vision om det gröna samhällsbygget.

ANNONS

25% rabatt på utvalda kläder och varumärken hos Ellos - gäller hela helgen!

Extern länk från Ellos

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Skandaler som har skakat Miljöpartiet

ÄMNEN I ARTIKELN

FN:s klimatmöte i Paris

Isabella Lövin