S-protest mot Regnér: Se över LSS-reglerna

Kräver att neddragningen stoppas

Åsa Regnér vill spara på assistansen - men är beredd att ändra i lagen om funktionshindrade kommer i kläm.
Åsa Regnér vill spara på assistansen - men är beredd att ändra i lagen om funktionshindrade kommer i kläm.

Den senaste tiden har flera fall med barn och sjuka som förlorar assistans uppmärksammats.

Nu har 14 S-politiker skrivit ett protestbrev till ansvarig minister Åsa Regnér.

– Vi vill att hon ser över regelverket så att inte den enskilda individen hamnar i kläm, säger Johan Persson, kommunalråd i Kalmar.

Frågan om rätten till personlig assistans har den senaste tiden uppmärksammats stort. Aftonbladet har i flera artiklar rapporterat om barn och sjuka som förlorar assistanstimmar. Även tidningen Östra Småland har skrivit om hur funktionshindrade drabbas hårt av de förändrade reglerna.

Utvecklingen har rört upp mycket starka känslor och nu reagerar politiker i Kalmar län.

"Något måste göras nu"

I går skickade 14 socialdemokratiska kommun- och landstingspolitiker i Småland ett brev till ansvarig minister Åsa Regnér (S). Deras krav är att neddragningen av assistanstimmar stoppas. "Från politiskt håll måste nu något göras. En human assistans måste säkerställas så att den som är i behov av hjälp också får detta. Den nya tolkningen av reglerna får som vi nämnt konsekvenser som på inget sätt kan beskrivas som rimliga" skriver de enligt Östra Småland.

– Vi har haft ett antal fall i Kalmar län som vi har blivit uppmärksammade på. Man måste göra något, exakt vad får regeringen återkomma till. Men det får konsekvenser för de enskilda individerna som jag tror ingen vill se, säger Johan Persson, kommunalråd i Kalmar, en av dem som undertecknat brevet.

Ministern debatterar i riksdagen

Regeringen har ett uttalat mål att dra ner på assistanskostnaden, som på tio år har ökat från omkring 15 miljarder kronor till närmare 30 miljarder kronor. En utredning har tillsatts för att se varför kostnaden skenat.

– Det är bra att utredningen tittar på det här. Men under tiden den pågår är det några som hamnar i kläm, som behöver mer stöd. Då måste man hitta en lösning för de här individerna, säger Johan Persson.

Neddragningen av assistanstimmarna förklaras med ett nytt regeringsdirektiv till Försäkringskassan, samt två vägledande domar i Högsta förvaltningsdomstolen.

Åsa Regnér skriver på Twitter: "Regeringen inte har fattat beslut som inskränker den enskildes rätt till personlig assistans eller föreslagit några lagändringar."

I dag hålls en debatt om personlig assistans i riksdagen där barn-, äldre- och jämställdhets­minister Åsa Regnér (S) deltar.

Publisert: