Kinberg Batras M tappar rejält

1 av 4
SAMHÄLLE

Moderaterna backar rejält i SCB:s stora väljarundersökning och tappar 1,9 procentenheter.

Dessutom ligger Alliansen under gentemot de rödgröna.

– Det har inte lyft för Alliansen ännu, säger M-ledaren Anna Kinberg Batra.

SCB:s stora partisympatiundersökning brukar ges särskilt stor betydelse av partierna eftersom den dels har ett ovanligt stort underlag, dels har gjorts löpande ändå sedan 1972.

När det kommer till blocken är regeringen tillsammans med V fortsatt större än Allianspartierna KD, C, L och M, då man samlar 41,4 procent jämfört med 37,9 procent för Alliansen. Tittar man enbart på regeringspartierna S och MP är man dock steget efter då man enbart samlar 33,7 procent tillsammans.

Kinberg Batra har problem

Utmanaren om statsministerposten, Moderatledaren Anna Kinberg Batra, har enligt SCB svårt att övertyga väljarna just nu.

Partiet noteras för mätningens största tapp och samlar 22,8 procent. Det är ett resultat som ligger 0,5 procentenheter under valresultatet från 2014, då man tappade regeringsmakten.

– Vi ligger kring vårt valresultat och det ser lite olika ut i olika mätningar. Men Alliansen har inte lyft än. Det ska vi jobba hårt för att vi ska göra. Det är nämligen vi som kan och vill leda den förändring som Sverige behöver. Det finns ett stort missnöje med regeringen Löfven och det är alldeles rimligt, för han löser inte de problem som Sverige har. Jag tänker visa varför vi är de som kan leverera ett nytt ledarskap.

M-ledaren säger dock att hon inte är orolig för Moderaternas och Alliansens framtid, trots att man ligger under.

– Absolut inte. Sverige behöver förändring och det är vi som kan leverera den. Nu är det vår tid att visa det ännu tydligare, det ser jag fram emot.

Framöver ska Kinberg Batra försöka vrida den politiska debatten.

– Vi har en politisk debatt som handlar om oron i omvärlden, krisen inom polisen och skolan. Men vi har för lite debatt om hur lösningarna på de problemen ser ut. Jag vill leda en förändring där vi stärker polisen, resultaten i skolan och får ordning och reda i flyktingmottagandet.

"Löfven har visat ledarskap"

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad kommenterar mätningen. Socialdemokraterna noteras för 29,2 procent i SCB i november, vilket är ett tapp med 0,3 procentenheter sedan i maj. Partiet ligger också nästan två procentenheter under valresultatet från 2014.

Rådström Baastad menar att mätningen visar att partierna är kvar i ungefär samma läge som i våras och att väljarna främst flyttar sig inom blocken.

– I övrigt tror jag att det finns en längtan hos väljarna efter ordning och reda och politiker som står med båda fötterna på jorden. Stefan Löfven har visat starkt ledarskap i att leda Sverige i en tuff tid. Men vi har fortfarande mycket kvar att göra, säger hon.

Partisekreteraren framhåller att det därför är bra att det är nästan två år till nästa val.

– Vi behöver fortsätta att utveckla den svenska modellen så att vi kan bygga hela Sverige tryggt och starkt.

Även L och KD har det svårt. Jan Björklunds parti backar med 0,4 procentenheter medan Ebba Busch Thors kristdemokrater står stilla på 3,1 procent. Det är samma resultat som i mätningen i maj då man noterades för sitt sämsta resultat någonsin.

– Det är ett dåligt resultat. Både för partiet men framför allt för Sverige som behöver ny politik och en ny regering. Jag är oroad över att vi inte får en bättre politik som stärker både pensionärernas ekonomi, barnfamiljernas ekonomi och som inte ser tillgodoser behöver av trygghet i hela Sverige, säger Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare (KD).

För sitt eget parti är hon dock inte orolig.

– Jag vet att vi är uthålliga, men det är viktigt att vi inte säger att det här är precis som det brukar vara mellan valen. Utan att vi i stället gör allt vi kan för att vända utvecklingen i god tid före nästa val.

Ankarberg Johansson menar också att Alliansen har mycket arbete att göra.

– De fyra partierna behöver var för sig berätta vad man vill och vi behöver också lämna fler gemensamma besked.

SD: Uppgången har planat ut

Annie Lööfs Centerpartiet är mätningens stora vinnare, C går fram med en procent till 7,1 procent i november jämfört med senaste mätningen i maj i år, vilket var ett resultat i nivå med det från riksdagsvalet.

Inom det rödgröna blocket är det Vänsterpartiet som lyfter de gemensamma siffrorna då både S och MP tappar och ligger kraft under valresultatet. Jonas Sjöstedts parti ökar med 0,9 procentenheter och landar därmed på 7,7 procent, vilket är 2,0 procentenheter över valresultatet från 2014.

Sverigedemokraterna ligger i princip still, Jimmie Åkessons parti noteras för 17,5 procent vilket är uppgång med 0,2 procentenheter.

Partisekreteraren Richard Jomshof menar att SD:s stöd har "planat ut något" den senaste tiden. Men han tror att de egentligen är större än mätningarna visar.

– Vi kommer att öka mer inför nästa val. Jag tror framför allt att vi kommer att ta mer från Moderaterna. Jag tror inte att väljarna ser dem som särskilt trovärdiga just nu, säger han.

– Vi har varit ganska duktiga på att peka på att om Moderaterna vill få igenom vad de säger kring flyktingpolitiken, så måste de ställa sig frågan hur det ska gå till. Om inte något annat alliansparti vill göra det finns det ingen tyngd bakom deras förslag. Om inte de andra allianspartierna eller Socialdemokraterna ändrar sig så finns det bara vi kvar. Vi gör vad vi kan för att peka på det.

Fotnot: De tre resultat som är statistiskt säkerställda är ökningen för C och V samt minskningen för Moderaterna.