Carin Jämtin: ”Det tar tid att vända opinionen”

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
1 av 2 | Foto: LOTTE FERNVALL
Sitter kvar. Socialdemokraterna har tappat 4,6 procentenheter sedan valet 2014 enligt den senaste undersökningen av Aftonbladet/Inizio. Men partisekreterare Carin Jämtin säger att det har börjat gå lite bättre. ”Vi ser ökat stöd i fråga om jobben, migrationen och skolan, men vi behöver jobba vidare”, säger hon.

VISBY. Halvvägs in i mandatperioden är Carin Jämtin (S) på väg mot valet 2018.

Hon vill inte svara på om det är hon som kommer leda partiets nästa valrörelse.

– Partikongressen i Göteborg 2017 är mitt primära fokus, säger hon.

Det är halvtid i mandatperioden och för partierna är det snart dags att börja formera sig inför valet 2018. Det yttersta ansvaret för en valrörelse har partisekreterarna, i S fall Carin Jämtin.

Hon valdes i mars 2011 och tvingades efter bara några månader på posten hantera krisen kring dåvarande partiledaren Håkan Juholt.

Sedan dess har det varit supervalår med val till riksdagen och EU samt en rad motgångar som även krävt partisekreterarens insats; regeringskris, decemberöverenskommelse, flyktingkris och dalande opinionssiffror.

I senaste Aftonbladet/Inizio noterades Socialdemokraterna för 25,4 procent, det är ett tapp med -4,6 procentenheter sedan valet i september 2014.

Hur ser du på situationen där ni är nu, mitt i mandatperioden?

– Under slutet av våren har det börjat gå lite bättre i opinionen, både procentstödet för vårt parti men också i de underliggande siffrorna. Det duger inte men det har vänt och går i rätt riktning.

Vilka positiva trender är det ni ser?

– Vi ser ökat stöd i fråga om jobben, migrationen, skolan. Men vi behöver jobba vidare. Man kan inte förvänta sig att vi ska rusa upp till höga nivåer över en natt. Det tar lång tid att vända en opinion och mycket lång tid att ta tillbaks den.

Vad är viktigast för er nu, som du ser det?

– Det är att jobba vidare med de prioriteringar som regeringen och vi som parti har, att fortsätta få ned arbetslösheten genom att jobben blir fler och att människor får möjlighet att gå utbildningar och få stöd så att man kan ta de jobb som skapas.

– De borgerliga lämnade efter sig ett budgetunderskott men också en utbildningsskuld, de skar ned på högskoleutbildningar på olika sätt så vi saknar många yrkesgrupper i Sverige i dag.

Oviss framtid

Carin Jämtin är vald fram till partiets kongress 2017. Om hon vill sitta kvar därefter undviker hon att svara rakt på.

Hon säger istället ”jag är vald av partikongressen och kommer att fortsätta vara det”.

Orkar du en valrörelse till?

– Jag skulle säga att det är tre valrörelser, först 2017 och kyrkovalet, sedan 2018 med val till kommun, landsting och riksdag och sedan EU-val 2019. Men innan dess är det partikongressen i Göteborg, som nästan är ännu viktigare för mig som partisekreterare.

– Det är mitt primära fokus nu, att förbereda den med politikutvecklingsgrupper.

I Aftonbladets partiledarintervjuer inför Almedalsveckan fick Stefan Löfven frågan om Carin Jämtin ska leda Socialdemokraternas valrörelse 2018 som partisekreterare.

Han svarade:

– Vi ska gå in i valrörelsen med det starkaste manskapet vi har och där är Carin Jämtin en viktig del.

Publicerad:

LÄS VIDARE