Gräl mellan gröna ex-språkrör: ”Blivit urban”

1 av 2 | Foto: TT
Birger Schlaug.
SAMHÄLLE

Ett gräl har brutit ut mellan två gamla språkrör i Miljöpartiet.

Birger Schlaug anklagar digitaliseringsminister Peter Eriksson för att ha blivit storstadsbo och glömt bort utmaningarna för de som bor på landsbygden.

– Det är galet att säga så, jag är hemma i Kalix mer än på länge, säger Eriksson.

I en debattartikel i Aftonbladet går Birger Schlaug, tidigare språkrör i Miljöpartiet, till hård attack mot Peter Eriksson, även han ex-språkrör men i dag bostads- och digitaliseringsminister. Schlaugs frustration bottnar i att Telia de senaste åren har börjat avveckla kopparledningarna i det fasta telenätet.

Fungerande kopparledningar, som vi på vischan samtalar genom och skickar textade meddelanden genom, började rivas upp och vi som ännu bor i sådana glesbebyggda trakter erbjuds moderna lösningar som ännu inte fungerar...”, skriver Schlaug.

Han riktar sedan sin ilska mot det ansvariga statsrådet Peter Eriksson och anklagar honom för att ha glömt bort hur det är att bo på landsbygden.

”Innebär att han inte begriper”

Schlaug skriver:

Tyvärr bor inte Peter kvar i den yttersta glesbygd där han tidigare härbärgerade utan har blivit mer urban. Vilket innebär att han inte begriper hur det känns att bli av med kopparledningar...”.

Sedan Peter Erikssons politiska karriär tog fart ordentligt, när han blev språkrör för MP år 2002, har han spenderat mindre tid i sitt hem i Kalix. År 2014 flyttade han till Bryssel när han blev grön EU-parlamentariker. Men i maj vände han hem till Sverige igen när statsminister Stefan Löfven utsåg honom till ny bostads- och digitaliseringsminister.

Peter Eriksson vänder sig kraftigt emot Schlaugs anklagelser om att han ”urbaniserats”.

– Att jag inte skulle förstå lands- och glesbygdens roll blir galet att säga, eftersom jag är mer hemma nu än tidigare sedan jag blev minister. När jag satt i Europaparlamentet hann jag inte vara hemma lika mycket. Nu är jag hemma i Kalix betydligt mer. Jag har varit hemma hela sommaren och åker hem på helgerna, säger han.

Eriksson: ”Även jag har blivit av med kopparnätet”

Han berättar också att även han blivit av med sitt fasta nät hemma.

– Det hände i våras. Jag känner många som fått den här förändringen. En del upplever det som att de drabbas och får det sämre, andra får en hyggligt bra lösning i stället.

Ministern säger att Telia inte har skött teknikskiftet ordentligt.

– Det är många människor som inte har fått bra alternativa lösningar. Jag ser det som en av mina huvuduppgifter att se till att människor på landsbygden nu får bra lösningar när det gäller telefon och mobilt bredband, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM