Göran Persson: ”Ombildningar är ingen lätt uppgift”

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
1 av 3 | Foto: Ola Axman
Tidigare statsministern Göran Persson i intervju om Stefan Löfvens regeringsomblidning.

När Stefan Löfven ombildade sin regering utsåg han flera nya ministrar och gav flera andra nya uppgifter.

Flera av de inblandade är gamla medarbetare eller samarbetspartners till ex-statsministern Göran Persson (S) - en av den nya bostadsministern Peter Eriksson (MP).

– Det är en mycket fingerfärdig politiker som i regel får saker och ting gjort, säger Persson.

I går presenterade statsminister Stefan Löfven sin nya regering, där tre nya ministrar utsågs: EU- och handelsminister Ann Linde (S), bostadsminister Peter Eriksson (MP) och miljöminister Karolina Skog (MP).

Dessutom fick flera ministrar nya uppdrag. Bland annat utsågs energiminister Ibrahim Baylan (S) också till samordningsminister och biståndsminister Isabella Lövin (MP) kan addera vice statsminister och klimatminister till sin tidigare titel som biståndsminister.

När ex-statsministern Göran Persson i dag gjorde ett framträdande tillsammans med den albanska premiärministern Edi Rama i Stockholm, gav han efteråt sin syn på Löfvens ombildning. Nyligen uppmanade Persson regeringen att det var dags att gå på offensiven.

– Jag höll ju på med ombildningar en gång i tiden och det är inte så lätt. Att göra det mitt i en valperiod är ingen lätt uppgift, särskilt som det är en koalitionsregering. Det har jag ingen erfarenhet av, jag har ju har ju lett socialdemokratiska regeringar.

Flera av ministrarna har jobbat med Persson

Persson har själv arbetat nära flera av de ministrar som berördes av ombildningen. Ibrahim Baylan utsåg han själv till skolminister 2004.

– Jag var väldigt nöjd med det arbete som han utförde. Han har en hög politisk kapacitet och kommer nu att få en väldigt svår uppgift. Jag vet inte exakt vad han ska göra som samordningsminister, säger han.

Persson är tydlig med att han hoppas att Baylan kommer att fortsätta med det viktigaste arbetet som energiminister, att få till en blocköverskridande överenskommelse om energiförsörjningen framöver.

– Jag hoppas att han får tillfälle att med kraft fullfölja energiförhandlingarna. De måste komma på plats och den uppgiften har varit hans kärnuppgift.

Under Göran Perssons sista tid som statsminister hade S-regeringen ett nära samarbete med Miljöpartiet, där den nya bostadsministern Peter Eriksson då var ett av språkrören.

– Det är en mycket fingerfärdig politiker som i regel får saker och ting gjort och som når överraskande lösningar ganska ofta. Han har erfarenhet som spänner från Kalix till Bryssel. Det är inte så dåligt att ha med sig i bagaget in i ett regeringsarbete. Nu ska han syssla med bostäder. Det är viktiga frågor inför nästa val.

”Jag står bakom Löfven”

Även den nya EU- och handelsministern Ann Linde, som fram tills nyligen var statssekreterare hos inrikesminister Anders Ygeman (S), har Persson erfarenhet av.

– Hon har varit medarbetare till mig i många år. Hon är en alldeles utomordentligt kompetent person.

Men Persson vill själv tona ned betydelsen av regeringsombildningar.

– Jag har ju försökt mig på regeringsombildningar några gånger, ibland har det gått bra, ibland har det blivit sämre. Det har inget att göra med hur stor ombildning man gör.

Hur vinner ni valet 2018?

– Det ska du fråga Stefan Löven om. Men jag kommer att stå bakom honom. Det går bra för Sverige och jag hoppas verkligen kommer att regeringen kommer att ha förmågan att säga att det var tack vare dom.

Publicerad: