Strid in i det sista om ordförandeposten i Kommunal

avOskar Forsberg, Pär Karlsson

Publicerad:
1 av 4 | Foto: JONAS ENG
Tobias Baudin.

Valberedningen föreslår att Berit Müllerström blir ny ordförande för det krisdrabbade fackförbundet Kommual.

Men det blir strid om klubban i morgon - utmanaren Tobias Baudin står fast vid sin kandidatur.

– Jag känner att jag har ett starkt stöd och att det växer, säger han.

I samband med Kommunals kongress, som just nu pågår i Stockholm, ska en ny ordförande väljas efter avgående Annelie Nordström. I dag föreslog valberedningen att Berit Müllerström, 58, ska ta över det krisdrabbade förbundet. Något som Aftonbladet kunde rapportera redan i går.

Hon beskrivs av valberedningen som en person som har en ”genuin och äkta känsla för jämställdhet” och som har ”en förmåga att gå från ord till handling”.

Berit Müllerström är just nu enhetschef på Kommunals förbundskontor.

– Jag har stor erfarenhet från förbundet. Jag har jobbat på en mängd olika poster i förbundet, både som anställd och som förtroendevald, säger hon till TT.

Ombuden kommer att rösta i frågan i morgon - och det blir strid om ordförandeklubban.

Blir strid om klubban

En av de andra kandidaterna är LO:s avgående vice ordförande Tobias Baudin. Han säger att han haft lite "på känn" att Müllerström skulle bli valberedningens förslag.

– Det är en tuff utmanare jag har i Berit, hon är i dag chef för hela organisationen i Kommunal. Men samtidigt känner jag, dels när jag tackade ja till att bli nominerad, och även nu att jag har ett stöd som har vuxit. Nu är det upp till de 188 ombuden i morgon att besluta vem de vill se som ordförande.

Baudin har inte haft några planer på att dra tillbaka sin kandidatur.

– Nej, absolut inte. Sedan den dag jag tackade ja känner jag absolut att mitt stöd bara har vuxit. Nu får vi se vad ombuden bestämmer.

Den tredje kandidaten är Veronica Lindholm, som i dag är riksdagsledamot för Socialdemokraterna. För att vinna omröstningen i morgon krävs att en av kandidaterna får en majoritet av rösterna. Om ingen får det i första omröstningen tas en kandidat bort och man röstar igen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Kommunal