M-förslaget: Inför visitationszoner i jakten på vapen

BORÅS. Moderaterna vill att polisen ska kunna visitera fler i jakten på illegala vapen – även de som inte är misstänkta för brott.

Partiet föreslår att speciella visitationszoner ska införas i områden där grova våldsbrott har skett eller misstänks vara på väg att ske.

– Det här är en kriminalitet som håller tusentals människor och hela stadsdelar i ett järngrepp, säger partisekreteraren Gunnar Strömmer (M).

Moderaternas valkampanj denna vecka handlar om lag och ordning. I går presenterade partiet nya förslag om hårdare straff och fler utvisningar kring grov kvinnofridskränkning.

I dag, när partiledaren Ulf Kristersson och partisekreteraren Gunnar Strömmer turnerade i Västsverige, lanserade man nya rättspolitiskt förslag - med målet att bekämpa och avväpna kriminella gäng. De senaste åren har det dödliga våldet ökat i flera utsatta områden i Sverige.

Partiet vill att polisen ska få möjlighet att visitera fler människor i jakten på de illegala vapnen. I dag krävs det oftast att en person är misstänkt för ett brott för att den ska visiteras.

Vill införa visitationszoner

Men nu vill M ge polisen möjlighet att, efter beslut från åklagare, införa så kallade visitationszoner där även de som inte är misstänkta för brott ska kunna visiteras.

Partisekreteraren Gunnar Strömmer berättade att zonerna ska finnas i ett begränsat område under en begränsad tid.

– Det skulle handla om områden där man har anledning att tro att det förekommer mycket vapen men inte har konkret misstanke riktat mot en viss specifik individ. Det går att jämföra med trafikkontroller, säger han.

Fler skulle visiteras

Han säger att fler människor, som inte bär vapen, får räkna med att bli visiterade.

– Det är en avvägning mellan legitima intressen. Det här är inget polisen ska kunna besluta sig för hur som helst, det ska krävas ett åklagarbeslut och det ska röra väldigt specifikt begränsat område och under begränsad tid, säger han.

Han tror att folk har förståelse för att metoden behövs.

– Min utgångspunkt är att det här är en kriminalitet som håller tusentals människor och hela stadsdelar i ett järngrepp. Det är lätt att förstå att det finns ett starkt allmänt intresse för många människor som får sina liv begränsade av det här, att staten har verktyg för att komma åt det.

– Men integritetsaspekten är viktig och det är därför vi säger att om det här ska genomföras så måste det bygga på tydliga restriktioner.

Moderaterna vill även utöka möjligheten att betala ut tipspengar till personer som kommer med tips som gör att illegala vapnen hittas.

Publisert:

LÄS VIDARE