Löfven: Jag kommer aldrig ge makt åt Sverigedemokraterna

avAnette Holmqvist

NORRTÄLJE. Stefan Löfven markerade ännu en gång stenhårt mot Sverigedemokraterna.

Han slog fast att han aldrig kommer ge makt åt Jimmie Åkessons parti.

– De står för något helt annat än oss som är demokratiska partier. Man kan inte säga att muslimer inte är riktiga människor, det säger Sverigedemokraterna, säger Löfven.

Det är 28 dagar kvar till Sverige går till val. För Socialdemokraterna gick startskottet för valspurten med partiledaren och statsminister Stefan Löfvens sommartal i ett regnigt Norrtälje.

Statsministern berörde allehanda frågor. Sommarens hetta och klimatet satte sina spår även i hans tal, liksom välfärden, skattesänkningar och brottslighet. Tidigare på dagen presenterade han en rad åtgärder för att lyfta vården, bland annat heltidstjänster till unga som genomför en vårdutbildning.

Jubel åt SD-nobb

Men starkast jubel fick han av sina egna, åhörarna i Societetsparken, när han gick till attack på Sverigedemokraterna – och tog tydligt avstånd.

– Jag är beredd att begrava den fördummande och förlamande blockpolitiken en gång för alla. Men en sak tänker jag inte göra. Det är att ge makt åt Sverigedemokraterna, sa han från scenen och fick jubel och applåder.

1 av 3 | Foto: ANDREAS BARDELL
Stefan Löfven sommartalar i Norrtälje.

Han slog därefter fast att det inte bara beror på partiets ”nazistiska och rasistiska historia” och ständiga avslöjanden om rasism även i dag.

– Det är för att deras gärning går exakt emot min. När jag gör allt för att bekämpa segregationen gör SD allt för att utlandsfödda ska förstå att de aldrig kan bli riktigt svenska, sa han.

Skärpte kritiken efteråt

Efteråt framhöll Stefan Löfven att det är av största vikt att markera om SD, som han kallar är ”ett extremt högerparti”.

– Det är ingen tvekan om vilket parti detta är och nu måste vi alla vara tydliga med var vi står i förhållande till Sverigedemokraterna och då duger det inte att, som en del av borgerligheten, smussla med var de står, säger han.

Men är SD en större fara för S än Moderaterna?

– SD är ett parti med nazistiska och rasistiska rötter och de står för något helt annat än oss som är demokratiska partier. Man kan inte säga att muslimer inte är riktiga människor, det säger Sverigedemokraterna, säger Stefan Löfven.

– De har gång på gång på gång visat vad deras företrädare står för. Sedan kan man säga att det här står inte vi för, men vi har hur många exempel som helst. Jag uppmanar alla att ta del av Expos vitbok om SD, då förstår man vad detta är för ett parti.

Kritiserade även M

Även Moderaterna, som tillsammans med SD är S främsta motståndare i valet, fick sig en släng av sleven av Stefan Löfven. Inte minst i frågan om M:s skattesänkningar.

– Det är dags att Moderaterna erkänner, det varje fyraåring lär sig den hårda vägen: Det går inte att äta kakan och samtidigt ha den kvar.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ARTIKELN HANDLAR OM